Yeterlilik Kodu | TR0020002457 | |
Yeterlilik Adı | Peynir Üretim Elemanı Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 3 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 3 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 7513 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Peynir Üretim Elemanı Kurs Bitirme Belgesi, Türk Gıda Mevzuatına uygun olarak hijyenik ortamda peynir üretimi için gerekli hammadde ile üretimde kullanılan araç-gereçleri kullanabilme, kontrol edebilme, teknolojik üretim yapabilme, ambalajlama ve depolama ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Meslekî Program süresi: Programın toplam eğitim süresi 1184 saattir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda açılan yaygın eğitim kurs programını başarı ile tamamlayanlar Peynir Üretim Elemanı Kurs Bitirme Belgesini almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık ve ustalık beceri sınavlarına katılabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020002457
ISCO 08: 7513
ISCO 08: 7513
Peynir Üretim Elemanı Kurs Bitirme Belgesi, Türk Gıda Mevzuatına uygun olarak hijyenik ortamda peynir üretimi için gerekli hammadde ile üretimde kullanılan araç-gereçleri kullanabilme, kontrol edebilme, teknolojik üretim yapabilme, ambalajlama ve depolama ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Sosyal hayatta sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- İş hayatında sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- Türkçeyi doğru konuşur.
- Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder ve kendini kişisel olarak sürekli geliştirir.
- İşletme, pazarlama, reklam, satış, iş hukuku, kariyer gelişimi ve iş kurma becerileri kazanır.
- Çevreye karşı duyarlı olur ve çevreyi koruma önlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Meslek etiği gereklerine sahip olur.
- İş ile ilgili plan, program ve iş organizasyonu yapar.
- İşçi sağlığı mevzuatına öğrenir ve iş güvenliği önlemlerini alır.
- Mikroorganizmaları inceler.
- İşletmenin hijyeni, kişisel hijyeni ve gıdaların üretiminde hijyeni sağlar.
- Gıdaları muhafaza etme ilkelerini inceler.
- Karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitaminlerin, minerallerin, enzimlerin, fenolik bileşiklerin, doğal renk maddelerinin, gıdadaki suyun özelliklerini inceler.
- Kütle, hacim, yoğunluk ve kıvam ölçer.
- Fiziksel ve kimyasal değişimleri inceler.
- Ön işlemleri yapar ve sütü işlemeye alır.
- Peynir üretiminde temel işlemleri yapar.
- Beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve mehalıç peyniri üretir.
- Bilgisayar temel donanım ve programlarını kullanır, bilgisayarda doküman hazırlar.
- Geometrik çizimler yapar.
- Yeterli ve kesit görünüşler çizer.
- Ölçülendirme yapar, perspektif, açınım ve ara kesit çizer.
Yönelim: Meslekî
Program süresi: Programın toplam eğitim süresi 1184 saattir.
- Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak
- Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak
Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık ve ustalık beceri sınavlarına katılabilir.
Süresiz
Qualification Code | TR0020002457 | |
Qualification Title | Cheese Production Personnel Course Completion Certificate | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 3 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 3 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification |
ISCO 08: 7513 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Cheese Production Personnel Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to using raw material required for cheese production and tool-equipment used at production, controlling, performing technological production and storing at hygienic environment complying with the Turkish Food Legislation. Outcomes: 1. Performs healthy and effective communication at social life. 2. Performs healthy and effective communication at business life. 3. Speaks Turkish correctly. 4. Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 5. Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 6. Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 7. Has requirements of occupational ethics. 8. Makes plan, program and work organization related to the work. 9. Learns occupational and worker health legislation and takes occupational safety precautions. 10. Investigates microorganisms. 11. Provides hygiene of enterprise, personal hygiene and hygiene at food production. 12. Examines princeples for storing foods. 13. Investigates the characteristics of carbonhydrates, lipids, proteins, vitamins, minerals, enzymes, phenolic components, natural colour materials, the water at the food. 14. Measures mass, volume, intensity and stiffness. 15. Investigates physical and chemical changes. 16. Performs pretreatments and takes milk into process. 17. Performs basic operations at cheese production.18. Produces feta cheese, kashar cheese, string cheese and mihalic cheese.19. Uses basic hardware and programs of computer, prepares document on computer. 20. Makes geometrical drawings. 21. Draws adequate and sectional images. 22. Performs dimensioning, draws perspective, development and intersection. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Duration of Vocational Programme: The total period of study of the program is 1184 hours. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Indefinite | |
Url | Open Address |
TR0020002457
ISCO 08: 7513
ISCO 08: 7513
Cheese Production Personnel Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to using raw material required for cheese production and tool-equipment used at production, controlling, performing technological production and storing at hygienic environment complying with the Turkish Food Legislation. Outcomes: 1. Performs healthy and effective communication at social life. 2. Performs healthy and effective communication at business life. 3. Speaks Turkish correctly. 4. Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 5. Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 6. Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 7. Has requirements of occupational ethics. 8. Makes plan, program and work organization related to the work. 9. Learns occupational and worker health legislation and takes occupational safety precautions. 10. Investigates microorganisms. 11. Provides hygiene of enterprise, personal hygiene and hygiene at food production. 12. Examines princeples for storing foods. 13. Investigates the characteristics of carbonhydrates, lipids, proteins, vitamins, minerals, enzymes, phenolic components, natural colour materials, the water at the food. 14. Measures mass, volume, intensity and stiffness. 15. Investigates physical and chemical changes. 16. Performs pretreatments and takes milk into process. 17. Performs basic operations at cheese production.18. Produces feta cheese, kashar cheese, string cheese and mihalic cheese.19. Uses basic hardware and programs of computer, prepares document on computer. 20. Makes geometrical drawings. 21. Draws adequate and sectional images. 22. Performs dimensioning, draws perspective, development and intersection.
Orientation: Vocational
Duration of Vocational Programme: The total period of study of the program is 1184 hours.
The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a.
Indefinite