Yeterlilik Kodu | TR0020221876 | |
Yeterlilik Adı | Pişmaniye Yapımı Kurs Bitirme Belgesi
| |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 1321.03 Pişmaniye İmal İşletmecisi | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 4 | |
Programın Normal Süresi | 90 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Pişmaniye Yapımı Kurs Programını bitiren bireylerin; hijyen kurallarına ve Türk Gıda Kodeksine uygun pişmaniye üretimi yapabilecek bilgi ve beceri sahibi olması amaçlanmaktadır. Pişmaniye yapımı kurs programını bitiren bireyin,
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | 1. Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır. 2. Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır. 3. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır. 4. Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
5. Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik kısım %40, uygulamalı kısım ise %60 olarak ile belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir. 6. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir. 7. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 1. Okuryazar olmak. 2. 13 yaşını tamamlamış olmak. 3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak. | |
Başarma Şartları | Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Pişmaniye Yapımı Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Pişmaniye Yapımı Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | “Pişmaniye Yapımı Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Pişmaniye Yapımı Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı | 1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı, 3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 tarihli ve 51 sayılı Kurul kararıyla kabul ettiği, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim Programları, 4. 05.06.2004 tarihli ve 25483 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5179 Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun, 5. 18.06.2014 tarihli ve 8787 sayılı Türk Standardı (Pişmaniye Konulu, 6. 17.05.2008 tarihli ve 26879 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Gıda Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkında Tebliğ” (Tebliğ No: 2008-26), 7. 30.06.2013 tarihli ve 28693 sayılı sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği”, 8. 17.07.2013 tarihli ve 28710 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Gıda İle Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği, (Tebliğ No: 2013-34”), 9. 02.04.2013 tarih ve 28606 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “ Buğday Unu Tebliği”, (Tebliğ No: 2013-09), 10. 09.12.2011 tarihli ve 28157 Mükerrer 3 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Etiketleme Yönetmeliği”, 11. 23.08.2006 tarihli ve 26268 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Şeker Tebliği”, (Tebliğ No: 2006-40), 12. 12.04.2012 tarihli ve 28262 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “ Bitki Adı İle Anılan Yemeklik Yağlar Tebliği”, (Tebliğ No: 2012-29), 13.12.04.2005 tarihli ve 25784 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Tereyağı, Diğer Süt Yağı Esaslı Sürülebilir Ürünler ve Sadeyağ Tebliği”,( Tebliğ No: 2005-19) 14.29.12.2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği, 15.10.06.2003 tarihli ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 Nolu İş Kanunu, 16.30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 17.15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, 18.11.8.1983 tarih ve 18132 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5491 sayılı değişikliği, 19.17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği, 20.05.07.2013 tarihli ve 28698 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği, 21.25.04.2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği. | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221876
ISCO 08: 1321.03 Pişmaniye İmal İşletmecisi
ISCO 08: 1321.03 Pişmaniye İmal İşletmecisi
Pişmaniye Yapımı Kurs Programını bitiren bireylerin; hijyen kurallarına ve Türk Gıda Kodeksine uygun pişmaniye üretimi yapabilecek bilgi ve beceri sahibi olması amaçlanmaktadır.
Pişmaniye yapımı kurs programını bitiren bireyin,
- Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,
- Sağlık ve hijyen kuralarına uyarak kişisel bakım yapması,
- Yiyecek ve çalışma ortamı hijyenini sağlayarak, bu bilgileri günlük yaşamında ve iş ortamında kullanması,
- Pişmaniye ve çeşitlerinde kullanılan hammaddeleri tanıyarak kontrollerini yapması,
- Makine kullanım talimatına göre, pişmaniye yapımında kullanılan makineleri kullanması,
- Pişmaniye hamuru ve şekerini hazırlaması,
- Pişmaniye hamuru ile hazırlanan şekeri uygun miktarlarda karıştırarak işleme, paketleme ve depolama yapması, amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
- Sağlık ve hijyen kuralarına uyarak kişisel bakım yapar.
- Yiyecek ve çalışma ortamı hijyenini sağlayarak, bu bilgileri günlük yaşamında ve iş ortamında kullanır.
- Pişmaniye ve çeşitlerinde kullanılan hammaddeleri tanıyarak kontrollerini yapar.
- Makine kullanım talimatına göre pişmaniye yapımında kullanılan makineleri kullanır.
- Pişmaniye hamuru ve şekerini hazırlar.
- Pişmaniye hamuru ile hazırlanan şekeri uygun miktarlarda karıştırarak işleme, paketleme ve depolama yapar.
1. Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
2. Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
3. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
4. Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
- Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
- Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
- Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
5. Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik kısım %40, uygulamalı kısım ise %60 olarak ile belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
6. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
7. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
1. Okuryazar olmak.
2. 13 yaşını tamamlamış olmak.
3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.
“Pişmaniye Yapımı Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Pişmaniye Yapımı Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
3. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 tarihli ve 51 sayılı Kurul kararıyla kabul ettiği, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim Programları,
4. 05.06.2004 tarihli ve 25483 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5179 Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun,
5. 18.06.2014 tarihli ve 8787 sayılı Türk Standardı (Pişmaniye Konulu,
6. 17.05.2008 tarihli ve 26879 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Gıda Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkında Tebliğ” (Tebliğ No: 2008-26),
7. 30.06.2013 tarihli ve 28693 sayılı sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği”,
8. 17.07.2013 tarihli ve 28710 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Gıda İle Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği, (Tebliğ No: 2013-34”),
9. 02.04.2013 tarih ve 28606 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “ Buğday Unu Tebliği”, (Tebliğ No: 2013-09),
10. 09.12.2011 tarihli ve 28157 Mükerrer 3 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Etiketleme Yönetmeliği”,
11. 23.08.2006 tarihli ve 26268 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Şeker Tebliği”, (Tebliğ No: 2006-40),
12. 12.04.2012 tarihli ve 28262 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “ Bitki Adı İle Anılan Yemeklik Yağlar Tebliği”, (Tebliğ No: 2012-29),
13.12.04.2005 tarihli ve 25784 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi “Tereyağı, Diğer Süt Yağı Esaslı Sürülebilir Ürünler ve Sadeyağ Tebliği”,( Tebliğ No: 2005-19)
14.29.12.2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği,
15.10.06.2003 tarihli ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 Nolu İş Kanunu,
16.30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,
17.15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,
18.11.8.1983 tarih ve 18132 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5491 sayılı değişikliği,
19.17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği,
20.05.07.2013 tarihli ve 28698 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği,
21.25.04.2013 tarihli ve 28628 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020221876 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 4 | |
Program Duration | 90 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |