Yeterlilik Kodu

TR0030024502

Yeterlilik Adı
Psikoloji Lisans Diploması
Sorumlu KurumKapadokya Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMustafapaşa Yerleşkesi 50420 - Mustafapaşa, Ürgüp / Nevşehir T: (384) 353 5009 pbx F: (384) 353 5125 info@kapadokya.edu.tr
Sorumlu Kurum URLhttps://www.kapadokya.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Psikoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Programın amaçları aşağıda belirtilmiştir

  • Psikoloji bilimindeki en yeni gelişmeleri takip eden, 21. yüzyıl becerilerine sahip olan, alanında uzmanlaşmayı ve yaşam boyu öğrenmeyi hedef alan, ayrıca diğer bilimlerle (antropoloji, sanat, sosyoloji, biyoloji, felsefe gibi) psikoloji bilimi arasında kolayca bağ kurabilen,
  • Mesleki etik kurallarını uygulayan gerek kendi başına gerekse gruplarla rahatça ve etkin bir şekilde çalışarak mesleğini yerine getirebilen,
  • Psikoloji literatürüne hâkim, alandaki problemleri saptayabilen ve bunları çözmek için uygun bilimsel araştırmalar, yöntemler tasarlama, geliştirme, uygulama, analiz etme, yorumlama, raporlama yetkinliğine sahip olup, öğrendiklerini mesleki uygulamalara entegre edebilen,
  • Özsaygısı ve iletişim becerileri yüksek; yaratıcı ve eleştirel düşünebilen, doğa, çevre ve insani değerlere duyarlı; Türkçeyi ve İngilizceyi etkin kullanabilen, gerek milli gerekse uluslararası standartlarda mesleğini icra edebilen psikologlar yetiştirmektir.
  • Bu amaçlara paralel olarak programımızda YÖK mevzuatına uygun şekilde kontenjanının %10'u oranında tam burslu kontenjanı bulunmaktadır. Ayrıca programımızda %25 indirimli ve ücretli eğitim olanakları da bulunmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Beşerî Bilimler Fakültesi, Üniversitenin Mustafapaşa yerleşkesinde bulunmakta olup öğrenciler açık kampüs uygulaması ile farklı binalarda eğitim almaktadırlar. Bu kapsamda Psikoloji Bölümüne özel derslikler ayrılmamakta farklı binalarda öğrencilerin ders almaları sağlanmaktadır. Yine de öğretim elemanı ve öğrenci iletişiminin kolaylaşması için dersler çoğunlukla bölüm öğretim üyelerinin ofislerinin bulunduğu Oktay Sinanoğlu Binasında yapılmaktadır. Bu binada 13 derslik bulunmaktadır. Zemin katta bulunan 3 dersliğin (D1, D2 ve D3) kapasiteleri sırasıyla 90, 81 ve 43’tür. 1. katta bulunan D9 dersliğinin kapasitesi de 81 iken 1. ve 2. Kattaki diğer dersliklerin kapasitesi ise ortalama 40 kişidir. 
  • Bilgisayar laboratuvarı temel bilgi teknolojilerinin öğrenilmesi ve pekiştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bununla beraber, psikoloji alanının temel kazanımlarından olan istatistik bilgisi de bu laboratuvarlarda pekiştirilmektedir. Beşerî Bilimler Fakültesinde ayrıca Psikoloji bölümüne ait psikoloji laboratuvarı bulunmaktadır (Gözlem Görüşme Odası). Laboratuvar iki kısımdan oluşmakta olup, birinci kısmı öğrencilerin görüşme becerileri kazanma, gözlem yapabilme ve uygulama örnekleri görebileceği gözlem odası. İkinci kısımda yine öğrencilerin laboratuvarda bulunan bilgisayarlar aracılığı ile kayıt altına alınan uygulama örneklerini inceleyebilecekleri ve yeni çalışmalar yapabilecekleri bilgisayar odası mevcuttur.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Kapadokya Üniversitesi Psikoloji programında çağdaş eğitim ve iş yaşamının gerektirdiği kazanımları hedefleyen bir eğitim programı uygulanmaktadır. Bu kazanımlar belirlenirken hem uluslararası iyi örneklerden hem de Türk Psikologlar Derneği Psikoloji Programları Akreditasyon Birimi (TPD-PPAB) (https://psikolog.org.tr/belgeler/psikoloji-lisans-programlari-degerlendirme-olcutleri-82i9e.pdf) ve Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği ölçütleri (FEDEK) (https://fedek.org.tr/_uploads/docs/3-DEGERLENDIRME_OLCUTLERI_3_4_29_01_2023.pdf) dikkate alınmıştır. 

  • Psikoloji bilimine ait güncel ve ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • Bilgi ve donanımlarını kullanarak bilimsel, yaratıcı, eleştirel ve dinamik düşünür, soru sorar, yorum yapar ve yeni fikirler geliştirir.
  • Kendisinin ve insanların temel zihinsel, duygusal ve davranışsal problemlerini bağımsız olarak saptama, tanımlama, analiz etme, ve çözme farkındalığına ve yeteneğine sahiptir.
  • Kuramsal bilgisini, psikolojinin değişik alanlarında uygulamaya geçirecek bilgi ve beceriye sahiptir.
  • Kişiler ve toplumlar arasındaki ilişkilerin işleyiş kurallarına ait temel bilgilere sahiptir.
  • Psikoloji alanının gelişimine katkı sağlayacak bilimsel çalışmalarda ve toplum yararına olan etkinliklerde sorumluluk alır.
  • Psikoloji alanına ait bilimsel ve güncel bilgiye ulaşabilme, ve bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Kütüphaneyi, bilimsel veri tabanlarını, interneti ve diğer bilgi kaynaklarını etkili biçimde kullanabilir.
  • Psikoloji alanında elde ettiği araştırma yöntemleri bilgi birikimini kullanarak, bağımsız olarak bilimsel bir araştırmayı, planlama ve yürütme yeteneğine sahiptir.
  • Psikoloji alanındaki araştırma sonuçlarını istatistik programlarını kullanarak analiz etme ve yorumlama yeteneğine sahiptir.
  • Türkçe ve İngilizce dilinde yazılı ve sözlü iletişim yetkinliğine sahiptir.
  • Psikolojinin etkinlik alanlarında mesleki ve etik bilgiye ve sorumluluğa sahiptir.
  • Psikoloji alanındaki gelişmeleri izlemek ve kendini yenilemek için yaşam boyu öğrenme bilinci kazanır.
  • Psikolojide bilimsel yazım formatına ait bilgiye sahiptir ve uygulayabilir.
  • Ayrıca, yazdığı bilgileri en etkili şekilde sunma, paylaşma ve tartışma bilgi ve becerisine de sahiptir.
  • Psikolojinin etkinlik alanlarında kişiler arası ve kültürler arası etkili iletişim becerilerine sahiptir.
  • Bilgelik, sevgi, saygı, adalet, ahlak, adap, yardımlaşma gibi temel evrensel değerlerde yetkinlik kazanır ve farklı din, dil, ırk, cinsiyet, sosyal sınıf grupları ve değişik kültürlere karşı ön yargısız, açık bir tutum geliştirir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Kuramsal Bilgi,
  • Uygulamalı Beceri,
  • Bilişsel Beceri ve Alana Özgü Yetkinlik
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Numara 

Yöntem 

Ara Sınav (Vize) 

Devam / Katılım 

Küçük Sınav (Kuiz) 

Ödev / Sözlü Sınav 

Proje / Çizim 

Sunum / Seminer 

Uygulama Çalışmaları (Performans Ölçümü) 

Diğer (Staj vb.) 

Dönem Sonu Sınavı (Final) 

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

· YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

· YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

· YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği  (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 02.05.2024-30.09.2026

Giriş Şartı
  • Herhangi bir yükseköğretim kurumundan daha önce alınıp başarılı olunan ders, staj vb.nin transfer başvuruları Kapadokya Üniversitesi’nin ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Talep edilen ders, staj vb.nin transfer edilebilmesi için, daha önce alınan ders ile transfer edilecek Kapadokya Üniversitesi dersi kredilerinin eşit veya Kapadokya Üniversitesi dersi kredisinden yüksek olması; daha önce alınan dersten başarılı olunmuş ve devam koşulunun yerine getirilmiş olması şartı aranır.
Başarma Şartları Psikoloji Bölümü Lisans derecesini alıp, mezun olmak için öğrencilerin Kapadokya Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 36. Maddesine göre, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasını ve toplamda en az 240 AKTS kredilik eğitim-öğretim faaliyetini başarı ile tamamlamış olmaları gereklidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Psikoloji bölümü mezunlarının çalışma alanları son derece geniş ve çeşitlidir. Mezunlarımız, sağlık kurumları, hastaneler, okullar, klinikler, huzur evleri, reklam şirketleri, insan kaynakları, eğitim merkezleri, devlet kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Emniyet müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TÜBİTAK gibi), rehabilitasyon merkezleri gibi yerlerde işe girebilir. Ayrıca, üniversitede akademik kariyer yapmak isterse, üniversitelerde araştırma görevlisi olarak da çalışabilir. Pedagojik formasyona sahip mezunlarımız ilk ve orta öğretimde rehber öğretmeni olarak çalışabilir Not: 4 senelik lisans eğitimi alan Psikoloji bölümü mezunları Klinik psikolog ve Psikiyatri uzmanının sorumluluğunda psikolojik destek hizmetleri verir (Yönetmelik 22 Mayıs 2014 Tarihli ve 29007 Sayılı Resmî Gazete’)
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030024502


Yeterlilik Adı
Psikoloji Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kapadokya Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Mustafapaşa Yerleşkesi 50420 - Mustafapaşa, Ürgüp / Nevşehir T: (384) 353 5009 pbx F: (384) 353 5125 info@kapadokya.edu.tr

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 25/03/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Programın amaçları aşağıda belirtilmiştir

  • Psikoloji bilimindeki en yeni gelişmeleri takip eden, 21. yüzyıl becerilerine sahip olan, alanında uzmanlaşmayı ve yaşam boyu öğrenmeyi hedef alan, ayrıca diğer bilimlerle (antropoloji, sanat, sosyoloji, biyoloji, felsefe gibi) psikoloji bilimi arasında kolayca bağ kurabilen,
  • Mesleki etik kurallarını uygulayan gerek kendi başına gerekse gruplarla rahatça ve etkin bir şekilde çalışarak mesleğini yerine getirebilen,
  • Psikoloji literatürüne hâkim, alandaki problemleri saptayabilen ve bunları çözmek için uygun bilimsel araştırmalar, yöntemler tasarlama, geliştirme, uygulama, analiz etme, yorumlama, raporlama yetkinliğine sahip olup, öğrendiklerini mesleki uygulamalara entegre edebilen,
  • Özsaygısı ve iletişim becerileri yüksek; yaratıcı ve eleştirel düşünebilen, doğa, çevre ve insani değerlere duyarlı; Türkçeyi ve İngilizceyi etkin kullanabilen, gerek milli gerekse uluslararası standartlarda mesleğini icra edebilen psikologlar yetiştirmektir.
  • Bu amaçlara paralel olarak programımızda YÖK mevzuatına uygun şekilde kontenjanının %10'u oranında tam burslu kontenjanı bulunmaktadır. Ayrıca programımızda %25 indirimli ve ücretli eğitim olanakları da bulunmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Beşerî Bilimler Fakültesi, Üniversitenin Mustafapaşa yerleşkesinde bulunmakta olup öğrenciler açık kampüs uygulaması ile farklı binalarda eğitim almaktadırlar. Bu kapsamda Psikoloji Bölümüne özel derslikler ayrılmamakta farklı binalarda öğrencilerin ders almaları sağlanmaktadır. Yine de öğretim elemanı ve öğrenci iletişiminin kolaylaşması için dersler çoğunlukla bölüm öğretim üyelerinin ofislerinin bulunduğu Oktay Sinanoğlu Binasında yapılmaktadır. Bu binada 13 derslik bulunmaktadır. Zemin katta bulunan 3 dersliğin (D1, D2 ve D3) kapasiteleri sırasıyla 90, 81 ve 43’tür. 1. katta bulunan D9 dersliğinin kapasitesi de 81 iken 1. ve 2. Kattaki diğer dersliklerin kapasitesi ise ortalama 40 kişidir. 
  • Bilgisayar laboratuvarı temel bilgi teknolojilerinin öğrenilmesi ve pekiştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bununla beraber, psikoloji alanının temel kazanımlarından olan istatistik bilgisi de bu laboratuvarlarda pekiştirilmektedir. Beşerî Bilimler Fakültesinde ayrıca Psikoloji bölümüne ait psikoloji laboratuvarı bulunmaktadır (Gözlem Görüşme Odası). Laboratuvar iki kısımdan oluşmakta olup, birinci kısmı öğrencilerin görüşme becerileri kazanma, gözlem yapabilme ve uygulama örnekleri görebileceği gözlem odası. İkinci kısımda yine öğrencilerin laboratuvarda bulunan bilgisayarlar aracılığı ile kayıt altına alınan uygulama örneklerini inceleyebilecekleri ve yeni çalışmalar yapabilecekleri bilgisayar odası mevcuttur.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Kapadokya Üniversitesi Psikoloji programında çağdaş eğitim ve iş yaşamının gerektirdiği kazanımları hedefleyen bir eğitim programı uygulanmaktadır. Bu kazanımlar belirlenirken hem uluslararası iyi örneklerden hem de Türk Psikologlar Derneği Psikoloji Programları Akreditasyon Birimi (TPD-PPAB) (https://psikolog.org.tr/belgeler/psikoloji-lisans-programlari-degerlendirme-olcutleri-82i9e.pdf) ve Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği ölçütleri (FEDEK) (https://fedek.org.tr/_uploads/docs/3-DEGERLENDIRME_OLCUTLERI_3_4_29_01_2023.pdf) dikkate alınmıştır. 

  • Psikoloji bilimine ait güncel ve ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptir.
  • Bilgi ve donanımlarını kullanarak bilimsel, yaratıcı, eleştirel ve dinamik düşünür, soru sorar, yorum yapar ve yeni fikirler geliştirir.
  • Kendisinin ve insanların temel zihinsel, duygusal ve davranışsal problemlerini bağımsız olarak saptama, tanımlama, analiz etme, ve çözme farkındalığına ve yeteneğine sahiptir.
  • Kuramsal bilgisini, psikolojinin değişik alanlarında uygulamaya geçirecek bilgi ve beceriye sahiptir.
  • Kişiler ve toplumlar arasındaki ilişkilerin işleyiş kurallarına ait temel bilgilere sahiptir.
  • Psikoloji alanının gelişimine katkı sağlayacak bilimsel çalışmalarda ve toplum yararına olan etkinliklerde sorumluluk alır.
  • Psikoloji alanına ait bilimsel ve güncel bilgiye ulaşabilme, ve bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Kütüphaneyi, bilimsel veri tabanlarını, interneti ve diğer bilgi kaynaklarını etkili biçimde kullanabilir.
  • Psikoloji alanında elde ettiği araştırma yöntemleri bilgi birikimini kullanarak, bağımsız olarak bilimsel bir araştırmayı, planlama ve yürütme yeteneğine sahiptir.
  • Psikoloji alanındaki araştırma sonuçlarını istatistik programlarını kullanarak analiz etme ve yorumlama yeteneğine sahiptir.
  • Türkçe ve İngilizce dilinde yazılı ve sözlü iletişim yetkinliğine sahiptir.
  • Psikolojinin etkinlik alanlarında mesleki ve etik bilgiye ve sorumluluğa sahiptir.
  • Psikoloji alanındaki gelişmeleri izlemek ve kendini yenilemek için yaşam boyu öğrenme bilinci kazanır.
  • Psikolojide bilimsel yazım formatına ait bilgiye sahiptir ve uygulayabilir.
  • Ayrıca, yazdığı bilgileri en etkili şekilde sunma, paylaşma ve tartışma bilgi ve becerisine de sahiptir.
  • Psikolojinin etkinlik alanlarında kişiler arası ve kültürler arası etkili iletişim becerilerine sahiptir.
  • Bilgelik, sevgi, saygı, adalet, ahlak, adap, yardımlaşma gibi temel evrensel değerlerde yetkinlik kazanır ve farklı din, dil, ırk, cinsiyet, sosyal sınıf grupları ve değişik kültürlere karşı ön yargısız, açık bir tutum geliştirir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Kuramsal Bilgi,
  • Uygulamalı Beceri,
  • Bilişsel Beceri ve Alana Özgü Yetkinlik

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Numara 

Yöntem 

Ara Sınav (Vize) 

Devam / Katılım 

Küçük Sınav (Kuiz) 

Ödev / Sözlü Sınav 

Proje / Çizim 

Sunum / Seminer 

Uygulama Çalışmaları (Performans Ölçümü) 

Diğer (Staj vb.) 

Dönem Sonu Sınavı (Final) 


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

· YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

· YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

· YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

 1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği  (FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 02.05.2024-30.09.2026


Giriş Şartı
  • Herhangi bir yükseköğretim kurumundan daha önce alınıp başarılı olunan ders, staj vb.nin transfer başvuruları Kapadokya Üniversitesi’nin ilgili kurulları tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Talep edilen ders, staj vb.nin transfer edilebilmesi için, daha önce alınan ders ile transfer edilecek Kapadokya Üniversitesi dersi kredilerinin eşit veya Kapadokya Üniversitesi dersi kredisinden yüksek olması; daha önce alınan dersten başarılı olunmuş ve devam koşulunun yerine getirilmiş olması şartı aranır.

Başarma Şartları
Psikoloji Bölümü Lisans derecesini alıp, mezun olmak için öğrencilerin Kapadokya Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin 36. Maddesine göre, 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasını ve toplamda en az 240 AKTS kredilik eğitim-öğretim faaliyetini başarı ile tamamlamış olmaları gereklidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Psikoloji bölümü mezunlarının çalışma alanları son derece geniş ve çeşitlidir. Mezunlarımız, sağlık kurumları, hastaneler, okullar, klinikler, huzur evleri, reklam şirketleri, insan kaynakları, eğitim merkezleri, devlet kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Emniyet müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TÜBİTAK gibi), rehabilitasyon merkezleri gibi yerlerde işe girebilir. Ayrıca, üniversitede akademik kariyer yapmak isterse, üniversitelerde araştırma görevlisi olarak da çalışabilir. Pedagojik formasyona sahip mezunlarımız ilk ve orta öğretimde rehber öğretmeni olarak çalışabilir Not: 4 senelik lisans eğitimi alan Psikoloji bölümü mezunları Klinik psikolog ve Psikiyatri uzmanının sorumluluğunda psikolojik destek hizmetleri verir (Yönetmelik 22 Mayıs 2014 Tarihli ve 29007 Sayılı Resmî Gazete’)

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030024502

Qualification Title
Bachelor of Science in Psychology
Awarding Body
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025
TQF Level 6
Thematic AreasPsychology
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The objectives of the program are as follows:

  • To train psychologists who follow the latest developments in psychology, have 21st century skills, aim to specialize in their field and learn throughout their lives, and can easily establish connections between psychology and other sciences (such as anthropology, art, sociology, biology, philosophy),
  • Apply professional ethics rules, work comfortably and effectively both on their own and in groups, and fulfill their profession,
  • Have a good command of psychology literature, can identify problems in the field, and have the competence to design, develop, implement, analyze, interpret, and report appropriate scientific research and methods to solve them, and integrate what they have learned into professional practices,
  • Have high self-esteem and communication skills, are creative and critical thinkers, are sensitive to nature, the environment, and human values, can use Turkish and English effectively, and can practice their profession at national and international standards.
Learning Environments

The Faculty of Human Sciences is located in the Mustafapaşa campus of the University and students receive education in different buildings with the open campus application. In this context, special classrooms are not allocated to the Department of Psychology, and students are allowed to take courses in different buildings. However, in order to facilitate communication between the faculty and students, classes are mostly held in the Oktay Sinanoğlu Building, where the offices of the department faculty members are located. There are 13 classrooms in this building. The capacities of the 3 classrooms (D1, D2 and D3) on the ground floor are 90, 81 and 43, respectively. The capacity of the D9 classroom on the 1st floor is 81, while the capacity of the other classrooms on the 1st and 2nd floors is an average of 40 people. The computer laboratory is used for learning and reinforcing basic information technologies. In addition, statistics, one of the basic achievements of the field of psychology, is also reinforced in these laboratories. There is also a psychology laboratory belonging to the Department of Psychology in the Faculty of Human Sciences (Observation Interview Room). The laboratory consists of two parts; the first part is the observation room where students can gain interview skills, make observations and see application examples. The second part also has a computer room where students can examine the application examples recorded via the computers in the laboratory and conduct new studies.

Description

Cappadocia University Psychology program implements an educational program that targets the gains required by contemporary education and business life. While determining these gains, both international good examples and the Turkish Psychologists Association Psychology Programs Accreditation Unit (TPD-PPAB) (https://psikolog.org.tr/belgeler/psikoloji-lisans-programlari-degerlendirme-olcutleri-82i9e.pdf) and the Science, Literature, Science-Literature, Language and History-Geography Faculties Accreditation Association criteria (FEDEK) (https://fedek.org.tr/_uploads/docs/3-DEGERLENDIRME_OLCUTLERI_3_4_29_01_2023.pdf) were taken into consideration.

  • Has up-to-date and advanced theoretical and applied knowledge of psychology.
  • Thinks scientifically, creatively, critically and dynamically using his/her knowledge and equipment, asks questions, makes comments and develops new ideas.
  • He/she has the awareness and ability to independently detect, define, analyze and solve basic mental, emotional and behavioral problems of himself/herself and people.
  • He/she has the knowledge and skills to apply his/her theoretical knowledge in different fields of psychology.
  • He/she has basic knowledge about the rules of functioning of relations between individuals and societies.
  • He/she takes responsibility in scientific studies that will contribute to the development of the field of psychology and in activities that benefit the society.
  • He/she has the ability to access scientific and up-to-date information in the field of psychology and to use information sources.
  • He/she can effectively use the library, scientific databases, the internet and other information sources.
  • He/she has the ability to plan and conduct a scientific research independently by using the knowledge of research methods he/she has acquired in the field of psychology.
  • He/she has the ability to analyze and interpret research results in the field of psychology using statistical programs.
  • He/she has written and oral communication competence in Turkish and English.
  • He/she has professional and ethical knowledge and responsibility in the fields of activity of psychology.
  • He/she gains the awareness of lifelong learning to follow the developments in the field of psychology and to renew himself/herself.
  • He/she has knowledge about scientific writing format in psychology and can apply it.
  • In addition, he/she has the knowledge and skills to present, share and discuss the information he/she has written in the most effective way.
  • He/she has effective interpersonal and intercultural communication skills in the fields of activity of psychology.
  • He/she gains competence in basic universal values ​​such as wisdom, love, respect, justice, morality, manners, and cooperation and develops an unprejudiced, open attitude towards different religions, languages, races, genders, social class groups and different cultures.
Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Theoretical Knowledge,
  • Applied Skills,
  • Cognitive Skills and Field Specific Competence
Further Info

Measurement and Assessment Methods

Number Method

1             Midterm Exam (Midterm)

2              Attendance / Participation

3              Quiz (Quiz)

4              Homework / Oral Exam

5              Project / Drawing

6              Presentation / Seminar

7              Application Studies (Performance Measurement)

8              Other (Internship etc.)

9              End of Term Exam (Final)

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

· The Council of Higher Education is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.

· The “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by the Council of Higher Education are published every year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education.

· The “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by the Council of Higher Education. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Association for Evaluation and Accreditation of Curriculums of Faculties of Arts and Sciences, Arts and Sciences, Language and History-Geography (FEDEK)

Accreditation Start/End Date: 02.05.2024-30.09.2026

Access Requirements

Transfer applications for previously taken and successfully completed courses, internships, etc. from any higher education institution are evaluated and decided by the relevant boards of Cappadocia University. In order for the requested course, internship, etc. to be transferred, the credits of the previously taken course and the Cappadocia University course to be transferred must be equal or higher than the credits of the Cappadocia University course; the course previously taken must have been successfully completed and the attendance requirement must have been met.

Conditions for SuccessIn order to graduate with a Bachelor's degree in the Department of Psychology, students must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and successfully complete a total of at least 240 ECTS credits of education and training activities, according to Article 36 of the Cappadocia University Associate and Undergraduate Education Regulation.
Progression Paths (Relationship Type)

The fields of work of graduates of the Psychology Department are extremely wide and diverse. Our graduates can find jobs in health institutions, hospitals, schools, clinics, nursing homes, advertising companies, human resources, education centers, government organizations (Ministry of Health, Ministry of Internal Affairs, Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Justice, Ministry of Family and Social Policies, Police Department, Ministry of Labor and Social Security, TUBITAK, etc.), rehabilitation centers, etc. In addition, if they want to pursue an academic career at university, they can also work as research assistants at universities. Our graduates with pedagogical formation can work as guidance counselors in primary and secondary schools. Note: Graduates of the Psychology Department who receive a 4-year undergraduate education provide psychological support services under the responsibility of a clinical psychologist and a psychiatrist (Regulation, Official Gazette, dated May 22, 2014 and numbered 29007)

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030024502


Qualification Title
Bachelor of Science in Psychology

Awarding Body

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 25/03/2025

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The objectives of the program are as follows:

  • To train psychologists who follow the latest developments in psychology, have 21st century skills, aim to specialize in their field and learn throughout their lives, and can easily establish connections between psychology and other sciences (such as anthropology, art, sociology, biology, philosophy),
  • Apply professional ethics rules, work comfortably and effectively both on their own and in groups, and fulfill their profession,
  • Have a good command of psychology literature, can identify problems in the field, and have the competence to design, develop, implement, analyze, interpret, and report appropriate scientific research and methods to solve them, and integrate what they have learned into professional practices,
  • Have high self-esteem and communication skills, are creative and critical thinkers, are sensitive to nature, the environment, and human values, can use Turkish and English effectively, and can practice their profession at national and international standards.

Learning Environments

The Faculty of Human Sciences is located in the Mustafapaşa campus of the University and students receive education in different buildings with the open campus application. In this context, special classrooms are not allocated to the Department of Psychology, and students are allowed to take courses in different buildings. However, in order to facilitate communication between the faculty and students, classes are mostly held in the Oktay Sinanoğlu Building, where the offices of the department faculty members are located. There are 13 classrooms in this building. The capacities of the 3 classrooms (D1, D2 and D3) on the ground floor are 90, 81 and 43, respectively. The capacity of the D9 classroom on the 1st floor is 81, while the capacity of the other classrooms on the 1st and 2nd floors is an average of 40 people. The computer laboratory is used for learning and reinforcing basic information technologies. In addition, statistics, one of the basic achievements of the field of psychology, is also reinforced in these laboratories. There is also a psychology laboratory belonging to the Department of Psychology in the Faculty of Human Sciences (Observation Interview Room). The laboratory consists of two parts; the first part is the observation room where students can gain interview skills, make observations and see application examples. The second part also has a computer room where students can examine the application examples recorded via the computers in the laboratory and conduct new studies.


Description

Cappadocia University Psychology program implements an educational program that targets the gains required by contemporary education and business life. While determining these gains, both international good examples and the Turkish Psychologists Association Psychology Programs Accreditation Unit (TPD-PPAB) (https://psikolog.org.tr/belgeler/psikoloji-lisans-programlari-degerlendirme-olcutleri-82i9e.pdf) and the Science, Literature, Science-Literature, Language and History-Geography Faculties Accreditation Association criteria (FEDEK) (https://fedek.org.tr/_uploads/docs/3-DEGERLENDIRME_OLCUTLERI_3_4_29_01_2023.pdf) were taken into consideration.

  • Has up-to-date and advanced theoretical and applied knowledge of psychology.
  • Thinks scientifically, creatively, critically and dynamically using his/her knowledge and equipment, asks questions, makes comments and develops new ideas.
  • He/she has the awareness and ability to independently detect, define, analyze and solve basic mental, emotional and behavioral problems of himself/herself and people.
  • He/she has the knowledge and skills to apply his/her theoretical knowledge in different fields of psychology.
  • He/she has basic knowledge about the rules of functioning of relations between individuals and societies.
  • He/she takes responsibility in scientific studies that will contribute to the development of the field of psychology and in activities that benefit the society.
  • He/she has the ability to access scientific and up-to-date information in the field of psychology and to use information sources.
  • He/she can effectively use the library, scientific databases, the internet and other information sources.
  • He/she has the ability to plan and conduct a scientific research independently by using the knowledge of research methods he/she has acquired in the field of psychology.
  • He/she has the ability to analyze and interpret research results in the field of psychology using statistical programs.
  • He/she has written and oral communication competence in Turkish and English.
  • He/she has professional and ethical knowledge and responsibility in the fields of activity of psychology.
  • He/she gains the awareness of lifelong learning to follow the developments in the field of psychology and to renew himself/herself.
  • He/she has knowledge about scientific writing format in psychology and can apply it.
  • In addition, he/she has the knowledge and skills to present, share and discuss the information he/she has written in the most effective way.
  • He/she has effective interpersonal and intercultural communication skills in the fields of activity of psychology.
  • He/she gains competence in basic universal values ​​such as wisdom, love, respect, justice, morality, manners, and cooperation and develops an unprejudiced, open attitude towards different religions, languages, races, genders, social class groups and different cultures.

Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Theoretical Knowledge,
  • Applied Skills,
  • Cognitive Skills and Field Specific Competence

Further Info

Measurement and Assessment Methods

Number Method

1             Midterm Exam (Midterm)

2              Attendance / Participation

3              Quiz (Quiz)

4              Homework / Oral Exam

5              Project / Drawing

6              Presentation / Seminar

7              Application Studies (Performance Measurement)

8              Other (Internship etc.)

9              End of Term Exam (Final)


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

· The Council of Higher Education is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.

· The “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by the Council of Higher Education are published every year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education.

· The “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by the Council of Higher Education. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by the Council of Higher Education. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement-Evaluation: How the measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students will be carried out is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Association for Evaluation and Accreditation of Curriculums of Faculties of Arts and Sciences, Arts and Sciences, Language and History-Geography (FEDEK)

Accreditation Start/End Date: 02.05.2024-30.09.2026


Access Requirements

Transfer applications for previously taken and successfully completed courses, internships, etc. from any higher education institution are evaluated and decided by the relevant boards of Cappadocia University. In order for the requested course, internship, etc. to be transferred, the credits of the previously taken course and the Cappadocia University course to be transferred must be equal or higher than the credits of the Cappadocia University course; the course previously taken must have been successfully completed and the attendance requirement must have been met.


Conditions for Success
In order to graduate with a Bachelor's degree in the Department of Psychology, students must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and successfully complete a total of at least 240 ECTS credits of education and training activities, according to Article 36 of the Cappadocia University Associate and Undergraduate Education Regulation.

Progression Paths (Relationship Type)

The fields of work of graduates of the Psychology Department are extremely wide and diverse. Our graduates can find jobs in health institutions, hospitals, schools, clinics, nursing homes, advertising companies, human resources, education centers, government organizations (Ministry of Health, Ministry of Internal Affairs, Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Justice, Ministry of Family and Social Policies, Police Department, Ministry of Labor and Social Security, TUBITAK, etc.), rehabilitation centers, etc. In addition, if they want to pursue an academic career at university, they can also work as research assistants at universities. Our graduates with pedagogical formation can work as guidance counselors in primary and secondary schools. Note: Graduates of the Psychology Department who receive a 4-year undergraduate education provide psychological support services under the responsibility of a clinical psychologist and a psychiatrist (Regulation, Official Gazette, dated May 22, 2014 and numbered 29007)


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode