Yeterlilik Kodu | TR0020001445 | |
Yeterlilik Adı | Sebze ve Meyve İşleme Kalfalık Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 3 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 3 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 3142.50 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Hijyenik şartlarda sebze ve meyve ürünlerinin teknolojik üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Mesleki Kategori: Özel Amaçlı | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak | |
Başarma Şartları | Eğitim durumu; İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulu mezunu veya lise terk olanlar 3 yıllık eğitimden sonra, en az ortaöğretim mezunu olanlar ise 1.5 yıllık eğitimden sonra girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. Mesleğinde eğitim süresinin en az iki katı kadar çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Sebze ve Meyve İşleme alanında yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020001445
ISCO 08: 3142.50
ISCO 08: 3142.50
Hijyenik şartlarda sebze ve meyve ürünlerinin teknolojik üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olarak gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
- Suyun, karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitamin ve mineral maddelerin, enzimlerin, fenolik bileşikler ve doğal renk maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanır.
- Uluslararası ölçü sistemlerine uygun olarak kütle, hacim, yoğunluk /kıvam ölçümü yapma ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceler.
- Türk Gıda Kodeksinin ilgili tebliğlerine uygun olarak sebze ve meyveleri işletmeye alır, satışa hazırlar.
- Türk Gıda Kodeksinin ilgili tebliğlerine uygun olarak sebze ve meyveleri kurutma ve turşu ön işlemleri ile turşu üretimini yapar.
- Dondurulmuş sebze ve meyve çeşitlerinin üretimini yapar.
- Türk Gıda Kodeksinin ilgili tebliğlerine uygun olarak reçel, marmelât üretimi yapar.
Yönelim: Mesleki
Kategori: Özel Amaçlı
En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak
Sebze ve Meyve İşleme alanında yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020001445 | |
Qualification Title | Certificate of Journeyman for Vegetable and Fruit Processing | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 3 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 3 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification |
ISCO 08: 3142.50 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | It is the branch where training and education are provided to gain competencies in technological production of vegetable and fruit processing under hygienic conditions - Proficiency to apply hygiene and sanitation rules in food enterprises in accordance with the Turkish Food Codex Regulation - Proficiency To learn the physical and chemical properties of water, carbohydrates, lipids, proteins, vitamins and minerals, enzymes, phenolic compounds and natural coloring substances - Ability to measure mass, volume, density / consistency in accordance with the international measurement systems and to examine the physical and chemical changes in the substance - Processing fruits and vegetables in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Drying fruits and vegetables, performing pre-pickling processes and producing pickles in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Production of frozen vegetables and fruit varieties - Jam and marmalade production in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Category: Special Purposes | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school | |
Conditions for Success | Educational Attainment; elementary school, secondary school, primary school graduates or high school drop outs are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 3 years of training; graduates of minimum secondary school are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 1.5 year training. Those who document that they had worked for minimum twice as long as the training period are granted Journeyman's Certificate should they pass the examination. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Is an asset for working as auxiliary personnel in the field of Vegetable and Fruit Processing. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0020001445
ISCO 08: 3142.50
ISCO 08: 3142.50
It is the branch where training and education are provided to gain competencies in technological production of vegetable and fruit processing under hygienic conditions - Proficiency to apply hygiene and sanitation rules in food enterprises in accordance with the Turkish Food Codex Regulation - Proficiency To learn the physical and chemical properties of water, carbohydrates, lipids, proteins, vitamins and minerals, enzymes, phenolic compounds and natural coloring substances - Ability to measure mass, volume, density / consistency in accordance with the international measurement systems and to examine the physical and chemical changes in the substance - Processing fruits and vegetables in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Drying fruits and vegetables, performing pre-pickling processes and producing pickles in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Production of frozen vegetables and fruit varieties - Jam and marmalade production in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex
Orientation: Vocational
Category: Special Purposes
To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school
Is an asset for working as auxiliary personnel in the field of Vegetable and Fruit Processing.
Qualification is valid indefinetely.