Yeterlilik Kodu

TR0020001447

Yeterlilik Adı
Sebze ve Meyve İşleme Ustalık Belgesi
Sorumlu KurumMesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMilli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://mtegm.meb.gov.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 4
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 3142.50

Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Hijyenik şartlarda sebze ve meyve ürünlerinin teknolojik üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olarak gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
  • Suyun, karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitamin ve mineral maddelerin, enzimlerin, fenolik bileşikler ve doğal renk maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanır.
  • Uluslararası ölçü sistemlerine uygun olarak kütle, hacim, yoğunluk /kıvam ölçümü yapma ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceler.
  • Türk Gıda Kodeksinin ilgili tebliğlerine uygun olarak sebze ve meyveleri işletmeye alır, satışa hazırlar.
  • Türk Gıda Kodeksinin ilgili tebliğlerine uygun olarak sebze ve meyveleri kurutma ve turşu ön işlemleri ile turşu üretimini yapar.
  • Dondurulmuş sebze ve meyve çeşitlerinin üretimini yapar.
  • Türk Gıda Kodeksinin ilgili tebliğlerine uygun olarak reçel, marmelât üretimi yapar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yönelim: Mesleki

Kategori: Özel Amaçlı

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak

Başarma ŞartlarıKalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Kalfalık belgesini almaya hak kazandığı tarihten itibaren en az 5 yıl mesleğinde çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Meslek Liselerinin 3 yıllık programlarından mezun olanlar, alanları ile ilgili bir daldan ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sebze ve Meyve İşleme alanında kendi iş yerini açabilir. İşe girmede tercih sebebidir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020001447


Yeterlilik Adı
Sebze ve Meyve İşleme Ustalık Belgesi

Sorumlu Kurum
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 3142.50


AYÇ Seviyesi
4

TYÇ Seviyesi
4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 3142.50


Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Hijyenik şartlarda sebze ve meyve ürünlerinin teknolojik üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olarak gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
  • Suyun, karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitamin ve mineral maddelerin, enzimlerin, fenolik bileşikler ve doğal renk maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini tanır.
  • Uluslararası ölçü sistemlerine uygun olarak kütle, hacim, yoğunluk /kıvam ölçümü yapma ve maddedeki fiziksel, kimyasal değişimleri inceler.
  • Türk Gıda Kodeksinin ilgili tebliğlerine uygun olarak sebze ve meyveleri işletmeye alır, satışa hazırlar.
  • Türk Gıda Kodeksinin ilgili tebliğlerine uygun olarak sebze ve meyveleri kurutma ve turşu ön işlemleri ile turşu üretimini yapar.
  • Dondurulmuş sebze ve meyve çeşitlerinin üretimini yapar.
  • Türk Gıda Kodeksinin ilgili tebliğlerine uygun olarak reçel, marmelât üretimi yapar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yönelim: Mesleki

Kategori: Özel Amaçlı


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak


Başarma Şartları
Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Kalfalık belgesini almaya hak kazandığı tarihten itibaren en az 5 yıl mesleğinde çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Meslek Liselerinin 3 yıllık programlarından mezun olanlar, alanları ile ilgili bir daldan ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Sebze ve Meyve İşleme alanında kendi iş yerini açabilir. İşe girmede tercih sebebidir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020001447

Qualification Title
Certificate of Mastership for Vegetable and Fruit Processing
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
Orientation-
EQF Level4
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 4
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO 08: 3142.50

Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

It is the branch where training and education are provided to gain competencies in technological production of vegetable and fruit processing under hygienic conditions - Proficiency to apply hygiene and sanitation rules in food enterprises in accordance with the Turkish Food Codex Regulation - Proficiency To learn the physical and chemical properties of water, carbohydrates, lipids, proteins, vitamins and minerals, enzymes, phenolic compounds and natural coloring substances - Ability to measure mass, volume, density / consistency in accordance with the international measurement systems and to examine the physical and chemical changes in the substance - Processing fruits and vegetables in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Drying fruits and vegetables, performing pre-pickling processes and producing pickles in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Production of frozen vegetables and fruit varieties - Jam and marmalade production in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Producing canned fruit and vegetables and ready-made canned food in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Ability to make sensory and physical quality controls

Key Competencies-
Further Info

Orientation: Vocational

Category: Special Purposes

Quality Assurance-
Access Requirements

To have journeyman's certificate to register in mastership training course

Conditions for SuccessThose, who are registered in Mastership Training Course and complete 256 hours of theoretical training course within 2 years practical training period after they receive Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who document that they had worked in their profession for minimum 5 years since the date of Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who graduate from 3 years' programs of Vocational High schools, are granted Mastership Certificate should they pass the exam in a branch related to their field.
Progression Paths (Relationship Type)

One can start up business in Vegetable and Fruit Processing. It is an asset for recruitment.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.

Url Open Address
Qualification Code

TR0020001447


Qualification Title
Certificate of Mastership for Vegetable and Fruit Processing

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification

ISCO 08: 3142.50


EQF Level
4

TQF Level
4
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08: 3142.50


Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

It is the branch where training and education are provided to gain competencies in technological production of vegetable and fruit processing under hygienic conditions - Proficiency to apply hygiene and sanitation rules in food enterprises in accordance with the Turkish Food Codex Regulation - Proficiency To learn the physical and chemical properties of water, carbohydrates, lipids, proteins, vitamins and minerals, enzymes, phenolic compounds and natural coloring substances - Ability to measure mass, volume, density / consistency in accordance with the international measurement systems and to examine the physical and chemical changes in the substance - Processing fruits and vegetables in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Drying fruits and vegetables, performing pre-pickling processes and producing pickles in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Production of frozen vegetables and fruit varieties - Jam and marmalade production in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Producing canned fruit and vegetables and ready-made canned food in accordance with the related product notifications of the Turkish Food Codex - Ability to make sensory and physical quality controls


Key Competencies
-

Further Info

Orientation: Vocational

Category: Special Purposes


Quality Assurance
-

Access Requirements

To have journeyman's certificate to register in mastership training course


Conditions for Success
Those, who are registered in Mastership Training Course and complete 256 hours of theoretical training course within 2 years practical training period after they receive Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who document that they had worked in their profession for minimum 5 years since the date of Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who graduate from 3 years' programs of Vocational High schools, are granted Mastership Certificate should they pass the exam in a branch related to their field.

Progression Paths (Relationship Type)

One can start up business in Vegetable and Fruit Processing. It is an asset for recruitment.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.


Url
Open Address