Yeterlilik Kodu | TR0020001255 | |
Yeterlilik Adı | Sebze Yetiştiriciliği Kalfalık Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 3 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 3 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 6111.24 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Sebzelerin yetiştirilmesi, hasadı ve pazarlanması yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Mesleki Kategori: Özel Amaçlı | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak | |
Başarma Şartları | Eğitim durumu; İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulu mezunu veya lise terk olanlar 3 yıllık eğitimden sonra, en az ortaöğretim mezunu olanlar ise 1.5 yıllık eğitimden sonra girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. Mesleğinde eğitim süresinin en az iki katı kadar çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Sebze yetiştiriciliği mesleğinde yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020001255
ISCO 08: 6111.24
ISCO 08: 6111.24
Sebzelerin yetiştirilmesi, hasadı ve pazarlanması yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Bitkilerin su metabolizması, organik madde faaliyeti ve bitkilerde büyüme, gelişme hakkında bilgiye sahiptir.
- Bitkinin hücre, doku, vegetatif ve generatif organ hakkında bilgiye sahiptir.
- Bitki yetiştiriciliği için gerekli olan toprak, bitki, üretim, çevre koşulları, sera, kültürel bakım ve pazarlama hakkında bilgiye sahiptir.
- Tohum, spor, çelik, aşı, daldırma, ayırma ve bölmeyle üretim hakkında bilgiye sahiptir.
- Toprak, gübreleme ve toprak hazırlığı hakkında bilgiye sahiptir.
- Bitki hastalıkları, bitki zararlılarıyla mücadele yöntemlerini bilir.
- Yaratıcı güçlerini geliştirme ve temel çizimler yapar.
- Meyvesi, çiçek tablası, yaprağı, baklası yenen ve kabakgil sebzelerini yetiştirir.
Yönelim: Mesleki
Kategori: Özel Amaçlı
En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak
Sebze yetiştiriciliği mesleğinde yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020001255 | |
Qualification Title | Certificate of Journeyman for Vegetable Growing | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 3 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 3 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification |
ISCO 08: 6111.24 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | It is the branch where training and education are provided to gain competencies in growing vegetables, vegetable harvesting, and marketing. - Water metabolism of plants, organic matter activity, and growth and development in plants - Plant's cell, tissue, vegetative and generative organs - Soil, plant, production, environmental conditions, greenhouse, cultural care and marketing required for plant growing - Production by seed, spore, cutting, vaccine, layering, separation and partition - Soil, fertilizing and soil preparation - Methods of combatting plant diseases and plant pests - Developing creativity and making basic drawings - Cultivating vegetables whose fruits, floral receptacles, leafs, and beans are eatable | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Category: Special Purposes | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school | |
Conditions for Success | Educational Attainment; elementary school, secondary school, primary school graduates or high school drop outs are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 3 years of training; graduates of minimum secondary school are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 1.5 year training. Those who document that they had worked for minimum twice as long as the training period are granted Journeyman's Certificate should they pass the examination. | |
Progression Paths (Relationship Type) | It is an asset for working as an auxiliary personnel in Vegetable Growing. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0020001255
ISCO 08: 6111.24
ISCO 08: 6111.24
It is the branch where training and education are provided to gain competencies in growing vegetables, vegetable harvesting, and marketing. - Water metabolism of plants, organic matter activity, and growth and development in plants - Plant's cell, tissue, vegetative and generative organs - Soil, plant, production, environmental conditions, greenhouse, cultural care and marketing required for plant growing - Production by seed, spore, cutting, vaccine, layering, separation and partition - Soil, fertilizing and soil preparation - Methods of combatting plant diseases and plant pests - Developing creativity and making basic drawings - Cultivating vegetables whose fruits, floral receptacles, leafs, and beans are eatable
Orientation: Vocational
Category: Special Purposes
To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school
It is an asset for working as an auxiliary personnel in Vegetable Growing.
Qualification is valid indefinetely.