Yeterlilik Kodu | TR0020221333 | |
Yeterlilik Adı | Sebze Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bahçıvanlık | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:6111.24 Sebze Yetiştiricisi | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 5 | |
Programın Normal Süresi | 124 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Sebze yetiştiriciliği kurs programını bitiren bireyin;
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 1. Okuryazar olmak, 2. 13 yaşını tamamlamış olmak, 3. Kurs programına katılmasına engel oluşturacak sağlık sorunu bulunmamak. | |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Sebze Yetiştiriciliği Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Sebze Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Sebze Yetiştiriciliği Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Sebze Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı | 1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı, 3. 17.01.2008 tarih ve 26759 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sebze Fidesi Üretim ve Pazarlaması Yönetmeliği, 4. 03.12.2004 tarihli ve 25659 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu, 5. 18.08.2010 tarih 27676 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, 6. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Zirai Mücadele Teknik Talimatları (2008) 7. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı “Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim Programlarına Dair Açıklamalar” konulu kararı. | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221333
ISCO 08:6111.24 Sebze Yetiştiricisi
ISCO 08:6111.24 Sebze Yetiştiricisi
Sebze yetiştiriciliği kurs programını bitiren bireyin;
- Tekniğine uygun olarak üretim yapılacak araziyi belirleyerek üretime hazır hale getirmesi,
- Tekniğine uygun olarak sebze üretimi yapma ile ilgili bilgi ve becerileri kazanması, amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- Tekniğine uygun olarak tohumları ekerek bakımını yapar
- Tekniğine uygun olarak üretim yapılacak araziyi belirleyerek üretime hazır hale getirir.
- Tekniğine uygun olarak araziye organik gübreleri verir
- Tekniğine uygun olarak araziye kimyasal gübreleri verir.
- Tekniğine uygun olarak sulama yapar
- Tekniğine uygun olarak bitki koruma tedbirlerini uygular.
- Tekniğine uygun olarak domates yetiştirir.
- Tekniğine uygun olarak topraksız domates yetiştiriciliği yapar.
- Tekniğine uygun olarak domateslerde tohum üretimi yapar.
- Her modül sonunda değerlendirme yapılmalıdır.
- Değerlendirme; teorik ve performansa dayalı sınav olarak yapılmalıdır.
- Teorik değerlendirme, modülün bütün kazanımlarını kapsayacak şekilde yapılmalıdır.
- Performansa dayalı sınav, beceriye dönük başarım ölçütlerini içerecek şekilde hazırlanan kontrol listesine göre yapılmalıdır.
- Değerlendirmenin teorik kısmı %40, uygulama %60 olarak dağıtılmalıdır.
- Teorik ve performansa dayalı sınavda toplam puan; bireyin doğru cevapları ve davranışları için aldığı puanların toplamından oluşmalıdır.
- Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılmalı ve sınav başarısı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre belirlenmelidir.
1. Okuryazar olmak,
2. 13 yaşını tamamlamış olmak,
3. Kurs programına katılmasına engel oluşturacak sağlık sorunu bulunmamak.
Sebze Yetiştiriciliği Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Sebze Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
3. 17.01.2008 tarih ve 26759 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Sebze Fidesi Üretim ve Pazarlaması Yönetmeliği,
4. 03.12.2004 tarihli ve 25659 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu,
5. 18.08.2010 tarih 27676 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik,
6. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Zirai Mücadele Teknik Talimatları (2008)
7. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı “Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim Programlarına Dair Açıklamalar” konulu kararı.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020221333 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Horticulture | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 5 | |
Program Duration | 124 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |