Yeterlilik Kodu | TR0020001256 | |
Yeterlilik Adı | Sebze Yetiştiriciliği Ustalık Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 6111.24 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Sebzelerin yetiştirilmesi, hasadı ve pazarlanması yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Mesleki Kategori: Özel Amaçlı | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak | |
Başarma Şartları | Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Kalfalık belgesini almaya hak kazandığı tarihten itibaren en az 5 yıl mesleğinde çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Meslek Liselerinin 3 yıllık programlarından mezun olanlar, alanları ile ilgili bir daldan ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Sebze yetiştiriciliği mesleğinde çalışabilmek için tercih sebebidir. Kendi işyerini açabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020001256
ISCO 08: 6111.24
ISCO 08: 6111.24
Sebzelerin yetiştirilmesi, hasadı ve pazarlanması yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Bitkilerin su metabolizması, organik madde faaliyeti ve bitkilerde büyüme, gelişme hakkında bilgiye sahiptir.
- Bitkinin hücre, doku, vegetatif ve generatif organ hakkında bilgiye sahiptir.
- Bitki yetiştiriciliği için gerekli olan toprak, bitki, üretim, çevre koşulları, sera, kültürel bakım ve pazarlama hakkında bilgiye sahiptir.
- Tohum, spor, çelik, aşı, daldırma, ayırma ve bölmeyle üretim hakkında bilgiye sahiptir.
- Toprak, gübreleme ve toprak hazırlığı hakkında bilgiye sahiptir.
- Bitki hastalıkları, bitki zararlılarıyla mücadele yöntemlerini bilir.
- Yaratıcı güçlerini geliştirme ve temel çizimler yapar.
- Meyvesi, çiçek tablası, yaprağı, baklası yenen ve kabakgil sebzelerini yetiştirir.
- Topraksız tarım hazırlığı ve hidroponik sistemleri kurar.
- Organik tarımda hazırlık, üretim ve zararlılarla mücadele hakkında bilgiye sahiptir.
Yönelim: Mesleki
Kategori: Özel Amaçlı
Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak
Sebze yetiştiriciliği mesleğinde çalışabilmek için tercih sebebidir. Kendi işyerini açabilir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020001256 | |
Qualification Title | Certificate of Mastership for Vegetable Growing | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification |
ISCO 08: 6111.24 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | It is the branch where training and education are provided to gain competencies in growing vegetables, vegetable harvesting, and marketing. - Water metabolism of plants, organic matter activity, and growth and development in plants - Plant's cell, tissue, vegetative and generative organs - Soil, plant, production, environmental conditions, greenhouse, cultural care and marketing required for plant growing - Production by seed, spore, cutting, vaccine, layering, separation and partition - Soil, fertilizing and soil preparation - Methods of combatting plant diseases and plant pests - Developing creativity and making basic drawings - Cultivating vegetables whose fruits, floral receptacles, leafs, and beans are eatable - Establishing hydroponic systems and soilless agriculture preparation - Preparation for organic farming, production and combatting against pests | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Category: Special Purposes | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To have journeyman's certificate to register in mastership training course | |
Conditions for Success | Those, who are registered in Mastership Training Course and complete 256 hours of theoretical training course within 2 years practical training period after they receive Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who document that they had worked in their profession for minimum 5 years since the date of Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who graduate from 3 years' programs of Vocational High schools, are granted Mastership Certificate should they pass the exam in a branch related to their field. | |
Progression Paths (Relationship Type) | It is an asset for working in Vegetable Growing. One can start up business. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0020001256
ISCO 08: 6111.24
ISCO 08: 6111.24
It is the branch where training and education are provided to gain competencies in growing vegetables, vegetable harvesting, and marketing. - Water metabolism of plants, organic matter activity, and growth and development in plants - Plant's cell, tissue, vegetative and generative organs - Soil, plant, production, environmental conditions, greenhouse, cultural care and marketing required for plant growing - Production by seed, spore, cutting, vaccine, layering, separation and partition - Soil, fertilizing and soil preparation - Methods of combatting plant diseases and plant pests - Developing creativity and making basic drawings - Cultivating vegetables whose fruits, floral receptacles, leafs, and beans are eatable - Establishing hydroponic systems and soilless agriculture preparation - Preparation for organic farming, production and combatting against pests
Orientation: Vocational
Category: Special Purposes
To have journeyman's certificate to register in mastership training course
It is an asset for working in Vegetable Growing. One can start up business.
Qualification is valid indefinetely.