Yeterlilik Kodu | TR0020221879 | |
Yeterlilik Adı | Servis Görevlisi Kurs Bitirme Belgesi
| |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 9412.09 Yemekhane servis işçisi | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 12 | |
Programın Normal Süresi | 288 Saat | |
Program Profili (Amaç) | İş piyasasının istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, bireyleri mesleğe hazırlayarak, istekleri doğrultusunda ilerlemelerine ve kişisel yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlayan kazanımlara dayalı modüler yapıda geliştirilmiştir. Servis Görevlisi kurs programı sonunda bireyin;
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | 1. Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
2. Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir. 3. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir. 4. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 1. Okuryazar olmak. 2. 13 yaşını tamamlamış olmak. 3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak. | |
Başarma Şartları | Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Servis Görevlisi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Servis Görevlisi Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | “Servis Görevlisi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Servis Görevlisi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı | 1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı, 3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 02/06/2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Alanı Öğretim Programı”. 4. MEB Yaygın Eğitim Kurumlar Yönetmeliği 5. Halk Eğitim faaliyetlerinin uygulamasına dair yönerge 6. 2872 sayılı Çevre Kanunu 4857 sayılı İş Kanunu 7. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 8. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 9. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik 10. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 11. İlkyardım Yönetmeliği 12. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik 13. Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik Gıda 14. Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik 14. Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği 15. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 16. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği 17. UMS. (Ulusal Meslek Standardı) 18. Kimyasal Maddelerle Çalışmada Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği 19. Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221879
ISCO 08: 9412.09 Yemekhane servis işçisi
ISCO 08: 9412.09 Yemekhane servis işçisi
İş piyasasının istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, bireyleri mesleğe hazırlayarak, istekleri doğrultusunda ilerlemelerine ve kişisel yeteneklerini geliştirmelerine imkân sağlayan kazanımlara dayalı modüler yapıda geliştirilmiştir.
Servis Görevlisi kurs programı sonunda bireyin;
- İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayabilmesi ve bu şekilde istendik davranış değişikliği sağlayabilmesi,
- Çevre koruma mevzuatına uygun çalışabilmesi,
- Kalite yönetim sistemi dokümanlarına uygun çalışabilmesi,
- İş organizasyonun gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinlikleri yapabilmesi,
- Servis ön hazırlığı ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
- Servis sırasında yapılan bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
- Gün vardiya sonu iş ve işlemleri yürütme ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
- Periyodik işlemlerin yapılmasına yardımcı olmak ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilmesi ve yapabilmesi,
- Mesleki gelişim faaliyetlerine katılmak ile ilgili bilgi beceri ve yetkinlikleri tanımlayabilme ve yapabilmesi gibi bilgi beceri ve yetkinlikleri kazanması amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrar.
- Çevre koruma mevzuatına uygun çalışır.
- Kalite yönetim sistemine uygun çalışır.
- Servis hizmetinin gerektirdiği iş organizasyonuna uygun hareket eder.
- Servis hizmetinin gerektirdiği servis ön hazırlık işlemlerini yapar.
- Servis hizmetinin gerektirdiği servis sırasındaki işlemleri yapar.
- Servis hizmetinin gerektirdiği Gün / Vardiya sonu işlemlerini yapar.
- Servis hizmetinin gerektirdiği Periyodik işlemlerin yapılmasına yardımcı olur.
- Eğitim ihtiyacına göre mesleki gelişim faaliyetlerine katılma ile ilgili bilgi ve becerileri kazanır.
1. Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
- Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
- Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
- Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
2. Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
3. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
4. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
1. Okuryazar olmak.
2. 13 yaşını tamamlamış olmak.
3. Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.
“Servis Görevlisi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Servis Görevlisi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı,
3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 02/06/2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programı Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Alanı Öğretim Programı”.
4. MEB Yaygın Eğitim Kurumlar Yönetmeliği
5. Halk Eğitim faaliyetlerinin uygulamasına dair yönerge
6. 2872 sayılı Çevre Kanunu 4857 sayılı İş Kanunu
7. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
8. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
9. İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik
10. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu
11. İlkyardım Yönetmeliği
12. Biyolojik Etkenlere Maruziyet Risklerinin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik
13. Çalışanların Gürültü İle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik Gıda
14. Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik 14. Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği
15. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu
16. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği
17. UMS. (Ulusal Meslek Standardı)
18. Kimyasal Maddelerle Çalışmada Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği
19. Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020221879 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 12 | |
Program Duration | 288 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |