Yeterlilik Kodu | TR0020221878 | |
Yeterlilik Adı | Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi
| |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:9412.09 Yemekhane servis işçisi | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 3 | |
Programın Normal Süresi | 64 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Servis Personeli Geliştirme ve Uyum Eğitimi kurs programı uygulamaya dönük ve hizmet esaslı bir programdır. Bu kurs programı ile bireyler bilinçli bir şekilde gıda işletmelerinde ve otellerde gerekli olan hizmet standartlarını ve bu standartlar ile ilgili iş ve işlemleri öğrenirler. Servis Personeli Geliştirme ve Uyum Eğitimi kurs programını bitiren bireyin,
amaçlanmaktadır. | |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 18 yaşını tamamlamış olmak ve sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak şartıyla aşağıdaki koşullardan herhangi birini karşılayanlar kurs programına katılabilirler.
| |
Başarma Şartları | Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi” ni almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | “Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı | 1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu 2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı 3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 08.02.2011 tarih ve 10 sayılı “Meslekî ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarının 50 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması” konulu kararı, 4. 13.07.2013 tarih ve 28706 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Meslekî Eğitimlerine Dair Yönetmelik, 5. 10.06.2003 tarih ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 Nolu İş Kanunu, 6. 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 7. 16.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 8. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik. | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221878
ISCO 08:9412.09 Yemekhane servis işçisi
ISCO 08:9412.09 Yemekhane servis işçisi
Servis Personeli Geliştirme ve Uyum Eğitimi kurs programı uygulamaya dönük ve hizmet esaslı bir programdır. Bu kurs programı ile bireyler bilinçli bir şekilde gıda işletmelerinde ve otellerde gerekli olan hizmet standartlarını ve bu standartlar ile ilgili iş ve işlemleri öğrenirler.
Servis Personeli Geliştirme ve Uyum Eğitimi kurs programını bitiren bireyin,
- İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği yapması,
- Sağlıklı ve etkili iletişim kurması,
- İşin özelliğine uygun hazırlıkları yapması,
- Uygun ortam ve malzeme sağlandığında zamanında ve eksiksiz olarak restoranı servise hazırlaması,
- Gerekli ortam sağlandığında taşıma ve boş toplamayı doğru ve eksiksiz olarak yapması,
amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- İş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlar.
- Sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- İşin özelliğine uygun hazırlıkları yapar.
- Uygun ortam ve malzeme sağlandığında zamanında ve eksiksiz olarak restoranı servise hazırlar.
- Gerekli ortam sağlandığında taşıma ve boş toplamayı doğru ve eksiksiz olarak yapar.
- Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
- Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
- Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
- Değerlendirme, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
- Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
- Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
- Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
- Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik kısım %40, uygulamalı kısım ise %60 olarak ile belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
- Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
- Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
18 yaşını tamamlamış olmak ve sağlık durumu kurs programı uygulamalarını yapmaya elverişli olmak şartıyla aşağıdaki koşullardan herhangi birini karşılayanlar kurs programına katılabilirler.
- Meslek liselerinin veya dengi okulların ilgili bölümü mezunu olmak,
- MYO ve fakültelerin ilgili bölüm öğrencisi veya mezunu olmak,
- Okuryazar olup, işletmelerin ilgili bölümlerinde 6 aydır çalışmış/ çalışıyor olmak.
“Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Servis Personeli Geliştirme Ve Uyum Eğitimi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu
2. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı
3. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 08.02.2011 tarih ve 10 sayılı “Meslekî ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumlarının 50 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programlarında Değişiklik Yapılması” konulu kararı,
4. 13.07.2013 tarih ve 28706 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Meslekî Eğitimlerine Dair Yönetmelik,
5. 10.06.2003 tarih ve 25134 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 4857 Nolu İş Kanunu,
6. 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu,
7. 16.06.2006 tarihli ve 26200 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu,
8. 15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020221878 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 3 | |
Program Duration | 64 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |