Yeterlilik Kodu

TR0020221342

Yeterlilik Adı
Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni Ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Veterinerlik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6121.18 Süt Sığırı Yetiştiricisi

KategoriAna
Kredi Değeri2
Programın Normal Süresi 40 Saat
Program Profili (Amaç)

Sağım, süt sığırcılığında yemleme ve barınma ile birlikte en önemli işlemlerden biridir. Sağım işlemi, ana kazanç olan sütün sağlıklı ve sürdürülebilir kalitede süt elde etmek için son derece önemli ve hassas bir süreçtir. Bu kurs programı ile bireylerin bilinçli bir şekilde hijyenik kuralları uygulayarak süt sağımı yapabilmeleri amaçlanmaktadır.

Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon kurs programını bitiren bireyin,

  • Sağım Hijyeni ve Sanitasyon için gerekli olan hazırlıkları yapması,
  • Sağım ünitelerinin bakımı, temizliği ve hijyenik durumunu devam ettirmesi, sağılan sütü uygun şekilde depolaması,
  • Kişisel hijyen ve temizlik kuralları konusunda bilgi sahibi olması

amaçlanmaktadır.

 

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sütün kalitesi ile ilgili mevzuatlara göre süt hijyeni için gerekli hazırlıkları yapar.
  • Sağım ünitelerinin bakımı, temizliği ve hijyenik durumunun devam ettirilmesini, sağılan sütün uygun şekilde depolanmasını sağlar.
  • Kişisel hijyen ve temizlik kuralları konusunda gerekli önlemleri alır ve işlemleri uygular.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
    1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
    2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
    3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak,

2. 18 yaşını tamamlamış olmak,

3. Kurs programına katılmasına engel oluşturacak sağlık sorunu bulunmamak.

Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “ Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve SanitasyonKurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı
    1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
    2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı.
    3. 18.04.2016 tarihli ve 29688 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 16UMS0509-4 referans numaralı Süt ve Süt Ürünleri İşleme Operatörü Seviye 4 Ulusal Meslek Standardı.
    4. 29.12.2011 tarih ve 28157 sayılı Resmî Resmi Gazete’ de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği,
    5. 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Yönetmeliği
    6. 17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği,
    7.  Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, Gıda Teknolojisi alanı Çerçeve Öğretim Programı,
    8. 27.08. 2011 tarihli ve 28038 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 651 Nolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname,
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresiz

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221342


Yeterlilik Adı
Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni Ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6121.18 Süt Sığırı Yetiştiricisi


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6121.18 Süt Sığırı Yetiştiricisi


Kategori
Ana

Kredi Değeri
2

Programın Normal Süresi
40 Saat

Program Profili (Amaç)

Sağım, süt sığırcılığında yemleme ve barınma ile birlikte en önemli işlemlerden biridir. Sağım işlemi, ana kazanç olan sütün sağlıklı ve sürdürülebilir kalitede süt elde etmek için son derece önemli ve hassas bir süreçtir. Bu kurs programı ile bireylerin bilinçli bir şekilde hijyenik kuralları uygulayarak süt sağımı yapabilmeleri amaçlanmaktadır.

Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon kurs programını bitiren bireyin,

  • Sağım Hijyeni ve Sanitasyon için gerekli olan hazırlıkları yapması,
  • Sağım ünitelerinin bakımı, temizliği ve hijyenik durumunu devam ettirmesi, sağılan sütü uygun şekilde depolaması,
  • Kişisel hijyen ve temizlik kuralları konusunda bilgi sahibi olması

amaçlanmaktadır.

 


Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Sütün kalitesi ile ilgili mevzuatlara göre süt hijyeni için gerekli hazırlıkları yapar.
  • Sağım ünitelerinin bakımı, temizliği ve hijyenik durumunun devam ettirilmesini, sağılan sütün uygun şekilde depolanmasını sağlar.
  • Kişisel hijyen ve temizlik kuralları konusunda gerekli önlemleri alır ve işlemleri uygular.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  • Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  • Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  • Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
    1. Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
    2. Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
    3. Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  • Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  • Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  • Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1. Okuryazar olmak,

2. 18 yaşını tamamlamış olmak,

3. Kurs programına katılmasına engel oluşturacak sağlık sorunu bulunmamak.


Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “ Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve SanitasyonKurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı
    1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
    2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı.
    3. 18.04.2016 tarihli ve 29688 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 16UMS0509-4 referans numaralı Süt ve Süt Ürünleri İşleme Operatörü Seviye 4 Ulusal Meslek Standardı.
    4. 29.12.2011 tarih ve 28157 sayılı Resmî Resmi Gazete’ de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği,
    5. 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Yönetmeliği
    6. 17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği,
    7.  Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, Gıda Teknolojisi alanı Çerçeve Öğretim Programı,
    8. 27.08. 2011 tarihli ve 28038 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 651 Nolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname,

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresiz


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221342

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasVeterinary
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value2
Program Duration40 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221342


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
2

Program Duration
40 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address