Yeterlilik Kodu | TR0020221342 | |
Yeterlilik Adı | Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni Ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi
| |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Veterinerlik | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:6121.18 Süt Sığırı Yetiştiricisi | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 2 | |
Programın Normal Süresi | 40 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Sağım, süt sığırcılığında yemleme ve barınma ile birlikte en önemli işlemlerden biridir. Sağım işlemi, ana kazanç olan sütün sağlıklı ve sürdürülebilir kalitede süt elde etmek için son derece önemli ve hassas bir süreçtir. Bu kurs programı ile bireylerin bilinçli bir şekilde hijyenik kuralları uygulayarak süt sağımı yapabilmeleri amaçlanmaktadır. Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon kurs programını bitiren bireyin,
amaçlanmaktadır.
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 1. Okuryazar olmak, 2. 18 yaşını tamamlamış olmak, 3. Kurs programına katılmasına engel oluşturacak sağlık sorunu bulunmamak. | |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “ Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve SanitasyonKurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı |
| |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221342
ISCO 08:6121.18 Süt Sığırı Yetiştiricisi
ISCO 08:6121.18 Süt Sığırı Yetiştiricisi
Sağım, süt sığırcılığında yemleme ve barınma ile birlikte en önemli işlemlerden biridir. Sağım işlemi, ana kazanç olan sütün sağlıklı ve sürdürülebilir kalitede süt elde etmek için son derece önemli ve hassas bir süreçtir. Bu kurs programı ile bireylerin bilinçli bir şekilde hijyenik kuralları uygulayarak süt sağımı yapabilmeleri amaçlanmaktadır.
Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon kurs programını bitiren bireyin,
- Sağım Hijyeni ve Sanitasyon için gerekli olan hazırlıkları yapması,
- Sağım ünitelerinin bakımı, temizliği ve hijyenik durumunu devam ettirmesi, sağılan sütü uygun şekilde depolaması,
- Kişisel hijyen ve temizlik kuralları konusunda bilgi sahibi olması
amaçlanmaktadır.
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- Sütün kalitesi ile ilgili mevzuatlara göre süt hijyeni için gerekli hazırlıkları yapar.
- Sağım ünitelerinin bakımı, temizliği ve hijyenik durumunun devam ettirilmesini, sağılan sütün uygun şekilde depolanmasını sağlar.
- Kişisel hijyen ve temizlik kuralları konusunda gerekli önlemleri alır ve işlemleri uygular.
- Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
- Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
- Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
- Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
- Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
- Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
- Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
- Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
- Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
- Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
1. Okuryazar olmak,
2. 18 yaşını tamamlamış olmak,
3. Kurs programına katılmasına engel oluşturacak sağlık sorunu bulunmamak.
Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve Sanitasyon Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “ Süt Sığırcılığında Sağım Hijyeni ve SanitasyonKurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
-
- 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,
- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı.
- 18.04.2016 tarihli ve 29688 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 16UMS0509-4 referans numaralı Süt ve Süt Ürünleri İşleme Operatörü Seviye 4 Ulusal Meslek Standardı.
- 29.12.2011 tarih ve 28157 sayılı Resmî Resmi Gazete’ de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği,
- 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Yönetmeliği
- 17.12.2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği,
- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 02.06.2014 tarih ve 51 sayılı kararı ile kabul edilen, Gıda Teknolojisi alanı Çerçeve Öğretim Programı,
- 27.08. 2011 tarihli ve 28038 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 651 Nolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname,
Süresiz
Qualification Code | TR0020221342 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Veterinary | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 2 | |
Program Duration | 40 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |