Yeterlilik Kodu

TR0020221365

Yeterlilik Adı
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 2
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6112.11 Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Yetiştiricisi

KategoriAna
Kredi Değeri5
Programın Normal Süresi 72 Saat
Program Profili (Amaç)

Kapalı Tohumlu Bitkilerin Yetiştiriciliği kurs programı sonunda bireyin;

  •  Çiçeğinden yararlanılan bitkilerin özelliklerini bilir, fide yetiştirir, toprak hazırlığı, fide dikimi, bakımı ve ürün özelliklerine göre depolama işlemlerini yapar.
  • Tohumundan ve meyvelerinden yararlanılan bitkilerin özelliklerini bilir, toprak hazırlığı, fide dikimi, bakımı ve ürün özelliklerine göre depolama işlemlerini yapar.
  • Yaprağından yararlanılan bitkilerin özelliklerini bilir, fide yetiştirir, toprak hazırlığı, fide dikimi, bakımı ve ürün özelliklerine göre depolama işlemlerini yapar.
Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bu modül ile öğrenciye/bireye tıbbi ve aromatik bitkilerin özellikleri, yetiştirilmesi, bakımı hasat harman ve depolanması ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
  • Bireye/öğrenciye tohumundan ve meyvelerinden yararlanılan bitkileri tanımlayıp, ekimini, bakımını, hasadını ve depolama yapma bilgi ve becerilerini kazandırmaktır.
  • Bireye/öğrenciye yaprağından faydalanılan bitkileri tanımlayıp, ekim ve dikimini, bakımını, hasat-harman ve depolama yapma bilgi ve becerilerini kazandırmaktır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bireylerin, çeşitli ölçme araçları kullanılarak;

  • Kursun amaçlarına ulaşıp ulaşmadıkları ölçülecektir.
  • Kursiyerin kurs süresince gerçekleştirdiği tüm bireysel öğrenme faaliyetleri yazılı ve uygulamalı sınavla değerlendirilecektir.
  • Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılarak, sınav başarısı yönetmelik esaslarına göre belirlenecektir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

1-Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak.

2-Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.

Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.

Yasal Dayanağı

1-1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2-Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği

3-Halk Eğitimi Faaliyetlerinin Uygulanmasına Dair Yönerge (HAZİRAN 2011/2645)

4-Talim Terbiye Kurulunun 14.08.2013 tarih ve 113 Nolu Kararı.

5-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 30.05.2015 tarih ve 29342 sayılı resmi gazetede yayınlanan ”Süs Bitkileri Çoğaltım Materyallerinin Üretim ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik”

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221365


Yeterlilik Adı
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6112.11 Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Yetiştiricisi


AYÇ Seviyesi
2

TYÇ Seviyesi
2
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:6112.11 Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Yetiştiricisi


Kategori
Ana

Kredi Değeri
5

Programın Normal Süresi
72 Saat

Program Profili (Amaç)

Kapalı Tohumlu Bitkilerin Yetiştiriciliği kurs programı sonunda bireyin;

  •  Çiçeğinden yararlanılan bitkilerin özelliklerini bilir, fide yetiştirir, toprak hazırlığı, fide dikimi, bakımı ve ürün özelliklerine göre depolama işlemlerini yapar.
  • Tohumundan ve meyvelerinden yararlanılan bitkilerin özelliklerini bilir, toprak hazırlığı, fide dikimi, bakımı ve ürün özelliklerine göre depolama işlemlerini yapar.
  • Yaprağından yararlanılan bitkilerin özelliklerini bilir, fide yetiştirir, toprak hazırlığı, fide dikimi, bakımı ve ürün özelliklerine göre depolama işlemlerini yapar.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bu modül ile öğrenciye/bireye tıbbi ve aromatik bitkilerin özellikleri, yetiştirilmesi, bakımı hasat harman ve depolanması ile ilgili bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
  • Bireye/öğrenciye tohumundan ve meyvelerinden yararlanılan bitkileri tanımlayıp, ekimini, bakımını, hasadını ve depolama yapma bilgi ve becerilerini kazandırmaktır.
  • Bireye/öğrenciye yaprağından faydalanılan bitkileri tanımlayıp, ekim ve dikimini, bakımını, hasat-harman ve depolama yapma bilgi ve becerilerini kazandırmaktır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bireylerin, çeşitli ölçme araçları kullanılarak;

  • Kursun amaçlarına ulaşıp ulaşmadıkları ölçülecektir.
  • Kursiyerin kurs süresince gerçekleştirdiği tüm bireysel öğrenme faaliyetleri yazılı ve uygulamalı sınavla değerlendirilecektir.
  • Değerlendirme 100 puan üzerinden yapılarak, sınav başarısı yönetmelik esaslarına göre belirlenecektir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

1-Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak.

2-Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.


Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.


Yasal Dayanağı

1-1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu,

2-Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği

3-Halk Eğitimi Faaliyetlerinin Uygulanmasına Dair Yönerge (HAZİRAN 2011/2645)

4-Talim Terbiye Kurulunun 14.08.2013 tarih ve 113 Nolu Kararı.

5-Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 30.05.2015 tarih ve 29342 sayılı resmi gazetede yayınlanan ”Süs Bitkileri Çoğaltım Materyallerinin Üretim ve Pazarlanmasına Dair Yönetmelik”


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221365

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level2
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 2
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value5
Program Duration72 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221365


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
2

TQF Level
2
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
5

Program Duration
72 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address