Yeterlilik Kodu | TR0030031396 | |
Yeterlilik Adı | Turizm İşletmeciliği Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Eskişehir Osmangazi Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Meşelik Kampüsü 26480 ESKİŞEHİR Santral : 0(222) 239 37 50 Dekanlık Sekreterliği : 0(222) 229 25 23 Fax : 0(222) 229 25 27 | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.ogu.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Yönetim ve idare | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Otellerde önbüro, yiyecek-içecek, kat hizmetleri, halkla ilişkiler gibi departmanlarda istihdam olanağına, İlgili departmanlarda kazanılan deneyimle orta ve üst düzey pozisyonlara yükselebilme ve kariyer geliştirme olanağına, Otellerin ya da özel işletmelerin mutfak bölümlerinde çeşitli pozisyonlarda görev alma seçeneğine, Seyahat acentaları ve tur operatörlerinde çalışabilme fırsatına, Ulaştırma şirketlerinde çeşitli pozisyonlarda yer alma şansına, Lisansüstü programlara başvurabilme ve akademik kariyer yapabilme seçeneğine sahip olmaktı | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Ölçme ve Değerlendirme Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir. Başarı Notu Katsayı Başarı Derecesi AA 4.00 Pekiyi BA 3.50 İyi-Pekiyi BB 3.00 İyi CB 2.50 Orta-İyi CC 2.00 Orta DC 1.50 Geçer-Orta DD 1.00 Geçer FF 0.00 Başarısız Mezuniyet Koşulları Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir. Ayrıca 90 günlük zorunlu stajını başarı ile tamamlaması gerekmektedir. Çift Anadal Programı Çift anadal programının amacı, kendi lisans programını üstün başarı ile sürdüren öğrencinin aynı zamanda ikinci bir lisans diploması almak üzere öğrenim görmesini sağlamaktır. Öğrencinin bu programa başvurabilmesi için, başvuru sırasına kadar olan sürede kendi lisans programında tüm kredili derslerini başarı ile tamamlamış ve genel not ortalamasının en az 3.00 olması ve başvuru anında sınıfında başarı sıralaması itibarıyla ilk %20 içinde yer alması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel anadal not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 2.00’nin altına kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 2.00’nin altına düşen öğrencinin çift anadal diploma programından kaydı silinir. Çift anadal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin çift anadal programından kaydı silinir. Kendi lisans programında mezuniyet hakkı elde eden öğrenciye, çift anadal programını verilen sürede en az 2.00 genel not ortalaması ile tamamlaması halinde Çift Anadal Diploması verilir. Turizm İşletmeciliği Bölümünde gerekli şartları sağlayan öğrencilerimiz ve açılan kontenjanlar kapsamında: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümünde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümünde Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümünde İlahiyat Fakültesi İlahiyat Bölümünde çift anadal programına katılabilir. Yandal Programı Yandal programının amacı, kendi lisans programını başarıyla sürdüren öğrencinin ilgi duyduğu başka bir programdan sertifika almasını sağlamaktır. Öğrencinin bu programa başvurabilmesi için, başvuru sırasına kadar olan sürede kendi lisans programında tüm kredili derslerini başarı ile tamamlamış ve genel not ortalamasının en az 2.50 olması gerekir. Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 2.00 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir. Yandal programından iki yarıyıl üst üste ders almayan öğrencinin bu programdan kaydı silinir. Kendi lisans programında mezuniyet hakkı elde eden ancak yandal programını bitiremeyen öğrencilere ilgili yönetim kurullarının kararı ile en fazla bir yarıyıl ek süre tanınır. Bu süre sonunda yandal programını en az 2.00 genel not ortalaması ile tamamlarsa bu öğrenciye yandal sertifikası verilir. Turizm İşletmeciliği Bölümünde gerekli şartları sağlayan öğrencilerimiz ve açılan kontenjanlar kapsamında: Fen Edebiyat Fakültesi Tarih(1. Öğretim) Bölümünde Fen Edebiyat Fakültesi Tarih(2. Öğretim) Bölümünde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde yandal programına katılabilirler. Yatay/Dikey Geçiş Üniversitemizin tüm birimlerine Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik doğrultusunda kontenjan dahilinde yatay geçişle öğrenci kabul edilmektedir. Meslek yüksekokulları mezunları, ilgili yönetmelikteki koşulları sağlamaları halinde dört yıllık lisans eğitimine devam edebilmektedir. Bölümümüze yatay geçiş / dikey geçiş yoluyla gelen veya daha önce başka üniversitelerde öğrenim görmüş olan öğrenciler, bu kurumlarda alıp başarılı oldukları derslerden Yönetim Kurulu kararı ile muaf tutulabilirler. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | - | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030031396
- Turizm işletmeciliği alanı ile ilgili temel kavramları ve bilgileri anlamak
- Turizm işletmeciliği ile ilgili konularda diğer insanları bilgilendirmek,
- Turizm sektöründe kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili becerileri elde etmek,
- Turizm sektöründe faaliyet gösterecek/gösteren bir işletmeyi yönetebilmek,,
- Turizm işletmelerinde yönetimin yerel, ulusal ve uluslararası boyutlarını kavramak,
- Bir turizm işletmesinin iç ve dış çevresini analiz edebilecek araçları kullanabilmek,
- Bir turizm işletmesinin iç ve dış çevresini analiz edebilecek araçları kullanabilmek
- Turizm işletmelerinde karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilmek,
- Atatürk ilke ve inkılâpları ile ilgili bilgi ve bilince sahip olmak,
- Turizm işletmeciliği alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirmek,
- Turizmin sektörünün gerektirdiği düzeyde bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek,
- Turizm işletmeciliği alanındaki talep koşullarına bağlı sürekli dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde sektörel şartları tanımak,
- Turizm işletmeciliği özel bir alanında (önbüro, kat hizmetleri, satış ve pazarlama, vb) uzmanlaşmak,
- Makro ölçekteki turizm plan ve politikalarını kavramak,
- Turizm işletmeciliği alanında bilimsel araştırma bilgi ve yeteneğine sahip olmak,
- Turizm sektörü ile ilgili eğilimleri anlama ve yorumlama becerisine sahip olmak,
- Turizm sektörünün toplumu etkileyen boyutlarında (doğal ve kültürel çevrenin korunması gibi) yeterli bilgi ve bilince sahip olmak
- Turizm sektöründeki güncel sorunların kaynağını eleştirel düşünceyle belirleyebilmek,
- Sektörel anlamda Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahip olmak,
- En az iki yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip olmak,
- Turizm işletmelerindeki kişilerle (işletme yöneticileri, müşteriler, çalışanlar) empati kurarak aktif iletişimde bulunabilmek
- Turizm işletmelerinde yönetimin stratejik, taktiksel ve operasyonel boyutlarını kavramak
Otellerde önbüro, yiyecek-içecek, kat hizmetleri, halkla ilişkiler gibi departmanlarda istihdam olanağına,
İlgili departmanlarda kazanılan deneyimle orta ve üst düzey pozisyonlara yükselebilme ve kariyer geliştirme olanağına,
Otellerin ya da özel işletmelerin mutfak bölümlerinde çeşitli pozisyonlarda görev alma seçeneğine,
Seyahat acentaları ve tur operatörlerinde çalışabilme fırsatına,
Ulaştırma şirketlerinde çeşitli pozisyonlarda yer alma şansına,
Lisansüstü programlara başvurabilme ve akademik kariyer yapabilme seçeneğine sahip olmaktı
Qualification Code | TR0030031396 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | ||
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Management and administration | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |