Yeterlilik Kodu | TR0020221221 | |
Yeterlilik Adı | Unlu Mamüller Üretimi Kurs Bitirme Belgesi
| |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 2 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 2 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08:8161.44 Fırın ve Unlu Mamuller Üretim Operatörü | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 24 | |
Programın Normal Süresi | 606 Saat | |
Program Profili (Amaç) | Unlu Mamüller Üretimi kurs programını tamamlayan bireyin;
| |
Öğrenme Ortamları |
| |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | 1. Okuryazar olmak 2. 18 yaşını tamamlamış olmak. 3. Sağlık durumu kurs programının öğrenimine elverişli olmak | |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Unlu Mamüller Üretimi Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Unlu Mamüller Üretimi Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | “Unlu Mamüller Üretimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Unlu Mamüller Üretimi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez. | |
Yasal Dayanağı | 1. 29.06.2001 tarihli ve 4702 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu. 2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 02.06.2014 Tarih ve 51 sayılı “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim Programlarına Dair Açıklamalar” konulu kararı. 3. 29.12.2011 tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği. 4. 17.12.2011 tarih ve 28145 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği. 5. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 20/04/2016 tarih ve 19 sayılı “Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı” Kararı | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020221221
ISCO 08:8161.44 Fırın ve Unlu Mamuller Üretim Operatörü
ISCO 08:8161.44 Fırın ve Unlu Mamuller Üretim Operatörü
Unlu Mamüller Üretimi kurs programını tamamlayan bireyin;
- Çalışırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,
- Hijyen kurallarına uygun olarak işletmelerde çalışırken kişisel hijyenini sağlaması,
- Dezenfeksiyon kurallarına uygun olarak işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyonu sağlaması,
- Mikrobiyolojik yöntemlere uygun olarak mikroorganizmaların sınıflandırılmaları, hücre yapıları, çoğalmaları ve gıda endüstrisindeki önem ve etkilerini açıklaması,
- Mikrobiyolojik yöntemlere uygun olarak gıda-mikroorganizma ilişkisini açıklaması,
- Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uygun olarak besin öğelerinin yapı ve işlevlerini açıklayarak besin kaynaklarını seçmesi,
- Bilimsel yöntemlere ve sağlıklı beslenme kurallarına uygun olarak gıdalardaki toksik maddeler, etkileri ve yok etme yöntemlerini açıklaması,
- Bilimsel yöntemlere ve tekniğe uygun olarak gıdalardaki pigmentler ve fenolik bileşiklerin özelliklerini açıklaması,
- Tekniğine uygun olarak belirli miktardaki maddeyi tartması ve verilen maddeden istenen miktarda tartım alması,
- Tekniğine uygun olarak sıvıların, boyutları belli olan düzgün şekilli katıların ve boyutları belli olmayan, suda çözünmez katıların hacimlerini ölçmesi,
- Uluslararası yoğunluk birimlerine ve tekniğe uygun olarak katı ve sıvı maddelerin yoğunluklarını belirler ve sıvıların viskozitesini ölçmesi,
- Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak ekmek üretimi yapması,
- Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
- Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
- İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular
- Hijyen kurallarına uygun olarak işletmelerde çalışırken kişisel hijyenini sağlar.
- Dezenfeksiyon kurallarına uygun olarak işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyonu sağlar.
- Mikrobiyolojik yöntemlere uygun olarak mikroorganizmaların sınıflandırılmaları, hücre yapıları, çoğalmaları ve gıda endüstrisindeki önem ve etkilerini açıklar.
- Mikrobiyolojik yöntemlere uygun olarak gıdamikroorganizma ilişkisini açıklar.
- Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uygun olarak besin öğelerinin yapı ve işlevlerini açıklayarak besin kaynaklarını seçer.
- Bilimsel yöntemlere ve sağlıklı beslenme kurallarına uygun olarak gıdalardaki toksik maddeler, etkileri ve yok etme yöntemlerini açıklar.
- Bilimsel yöntemlere ve tekniğe uygun olarak gıdalardaki pigmentler ve fenolik bileşiklerin özelliklerini açıklar.
- Tekniğine uygun olarak belirli miktardaki maddeyi tartar ve verilen maddeden istenen miktarda tartım alır.
- Tekniğine uygun olarak sıvıların, boyutları belli olan düzgün şekilli katıların ve boyutları belli olmayan, suda çözünmez katıların hacimlerini ölçer.
- Uluslararası yoğunluk birimlerine ve tekniğe uygun olarak katı ve sıvı maddelerin yoğunluklarını belirler ve sıvıların viskozitesini ölçer.
- Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve tebliğlerine uygun olarak ekmek üretimi yapar.
- Kurslarda başarı, programın özelliğine göre ders öğretmeni tarafından değerlendirilir.
- Değerlendirme; yazılı, uygulamalı sınavlar veya varsa ödev ya da projelere göre yapılır. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan kursun puanı, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan, kursun başarı puanı olarak değerlendirilir.
- Kursiyerlerin kendi kendine yaptıkları tüm öğrenme faaliyetleri de değerlendirme kapsamına alınabilir.
- Her modülün sonunda başarı değerlendirmesi yapılır. Bireyin modüldeki başarısı öğrenme çıktılarının başarı oranları dikkate alınarak bütüncül biçimde değerlendirilir.
- Ölçme araçlarında kullanılacak kriterler başarım ölçütlerinden oluşturulur. Öğrenme kazanımlarına ait başarım ölçütlerine modül bilgi sayfalarında yer verilmiştir.
- Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
- Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
- Kursiyerlerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenme faaliyetleri ile kursiyere kurs sonunda yapılan yazılı, sözlü ve performansa dayalı (uygulamalı ) tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.
1. Okuryazar olmak
2. 18 yaşını tamamlamış olmak.
3. Sağlık durumu kurs programının öğrenimine elverişli olmak
“Unlu Mamüller Üretimi Kurs Programı’nı başarı ile tamamlayanlara “Unlu Mamüller Üretimi Kurs Bitirme Belgesi” verilir. Bu belge iş başvurusu, sınav başvurusu veya denklik işlemleri ile ilgili işlemlerde geçerli bir belge olarak değerlendirilmez.
1. 29.06.2001 tarihli ve 4702 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu.
2. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 02.06.2014 Tarih ve 51 sayılı “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarının 10 Alan 26 Dalına Ait Çerçeve Öğretim Programları ile 42 Alan 178 Dala Ait Uygulanacak Çerçeve Öğretim Programlarına Dair Açıklamalar” konulu kararı.
3. 29.12.2011 tarih ve 28157 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği.
4. 17.12.2011 tarih ve 28145 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Gıda Hijyeni Yönetmeliği.
5. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 20/04/2016 tarih ve 19 sayılı “Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı” Kararı
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020221221 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 2 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 2 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 24 | |
Program Duration | 606 Saat | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |