Yeterlilik Kodu

TR0030035908

Yeterlilik Adı
Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Tezli Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumHatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiHatay Mustafa Kemal Üniversitesi , Hatay Tayfur Sökmen kampüsü, 31070 Hatay Merkez/Hatay
Sorumlu Kurum URLhttps://www.mku.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Veterinerlik
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bilimsel araştırmanın nasıl yapılacağı, araştırmaya başlamadan önce, başladıktan sonra, yayın aşamasında iken ve yayınlandıktan sonra etik kuralları konusunda bilgilere sahip olur.
  • Gıda endüstrisi, gıda güvenliği, insan sağlığı ve biyoteknolojik işlemler yönünden önemli olan mikroorganizmalar ve bunların genel özellikleri konusunda bilgilere sahip olur.Etin tanımı, kimyasal bileşimi, etin kasa dönüşümü, rigor mortis, etin kalite nitelikleri, DFD-PSE’li etler ve grayding hakkında bilgilere sahip olur.ÜVeteriner hekimin çevre ve halk sağlığındaki rolü, çiftlikten sofraya gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda kontrol-koruma ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve kimyasal kaynaklı besin zehirlenmeleri, gıda üretim ve satış yerlerinde bulunması gereken özellikler, başlıca çevre kirleticileri ve halk sağlığı açısından önemi, doğal denge ve canlılar üzerindeki etkileri ile çevrenin ve canlıların sağlığının korunması ve önlemleri konusunda bilgilere sahip olur.
  • Kanatlı etinin besleyici değeri, kontaminasyon kaynakları, muhafaza yöntemleri, ürün üretim teknolojileri, kalitesi ve ilgili yasal düzenlemeler konusunda bilgilere sahip olurermek.
  • Mezbahaların yapısal özellikleri, kasaplık hayvanların nakli, kasaplık hayvanların kesim yöntemleri, sistematik et muayenesi, et muayenesinde saptanan bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklar, patolojik değişiklikler ve yasal hükümler çerçevesinde verilecek kararlarla ilgili bilgi sahibi olur.
  • Sütün tanımı, sütün kimyasal, mikrobiyel, fiziksel özellikleri, anormal sütler, inhibitiör maddeleri, enzimler hakkında bilgilere sahip olur.
  • Sularda bulunan ve hijyen açısından önemli olan indikatör mikroorganizmaların, ayrıca gıda enfeksiyon ve intoksikasyonlarına neden olan mikroorganizmaların (patojen) izolasyon ve identifikasyon yöntemleri ile suların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesini ortaya koyacak testler ve laboratuvar uygulamaları konusunda bilgilere sahip olur.
  • Gıda laboratuvarlarında gerekli olan alet ekipman hakkında bilgi vermek ve dersi alan öğrencinin gıda maddelerinin analizinde kullanılan laboratuar teknikleri konusunda konusunda bilgilere sahip olur.
  • Gıdaların bileşiminde bulunan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineraller ile suyun fonksiyonları, sınıflandırılması, günlük gereksinimleri ve eksiklikleri hakkında temel bilgiler kazandırma konusunda bilgilere sahip olur.
  • Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza teknikleri konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Gıdaların virüsle kontaminasyonunu, virüs içeren gıdaların tüketimi sonucu şekillenen hastalıkları, korunma yolları konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Laboratuvarda kullanılan araç-gereçleri, kimyasal maddeleri tanımak, temel laboratuvar güvenlik kuralları ve önlemleri hakkında bilgilere sahip olmak.
  • Gıdaların üretilme aşamalarının gıdanın duyusal özellkikleri üzerine etkisi, panel teknikleri ve değerlendirme konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Gıda Güvenliği kavramı, işletmelerde ISO22000 sistemini kurabilmek, diğer gıda güvenliği sistemleri hakkında konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Gıda katkı maddelerinin tanımı, tarihçesi ve sınıflandırılması, katkı maddelerinin kullanıldığı gıdalar ve kullanım amaçları, yasal düzenlemeler, sağlık açısından katkı maddeleri konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Et ve et ürünlerinin kalite kontrolünde kullanılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerin prensiplerinin, analizlerinin yapılmasının ve sonuçlarının yorumlanması.
  • Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan Polymerase Chain Reaction (PCR) ve elektroforez teknikleri, gıdalarda protein separasyonunda kullanılan elektroforetik teknikler ve diğer moleküler teknikler konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Konserve üretim teknolojisi, konserve analizlerinin nasıl yapıldığı konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Gıda endüstrisinde kullanılan makinalar ve kullanım amaçları konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Hayvansal gıdaların insan sağlığı açısından önemi, bileşenlerinin metabolizma üzerine etkisi konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Hayvan ve insanlar için risk yaratan hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörler, bu hastalıklara yönelik yaklaşımlar konusunda bilgi sahibi olmak.
  • Gıda zincirindeki tehlikeleri tanımlamak, gıda güvenliği yönetim sistemleri, iyi hijyen uygulamaları, iyi üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak.
  • Gıda endüstrisinde kullanılan ambalaj materyalleri konusunda bilgi sahibi olur.
  • Süt ve et ürünleri üretiminin yapıldığı işletmelerde üretim sürecinde hijyen sağlamak amacıyla yapılan sanitasyon işlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Süt ve süt ürünlerinin üretim tekniği, sorunları ve çözüm önerileri konusunda bilgi sahibi olur.
  • Gıda analiz sonuçlarının değerlendirilmesinde kullanılan temel istatiksel yöntemleri tanımak, elde edilen verilerin analizi ve yorumlanması.
  • Et ve et ürünlerinin üretim tekniği, sorunları ve çözüm önerileri konusunda bilgi sahibi olur.
  • Temel gıda mevzuatı hakkında bilgi sahibi olur.
  • Gıdaların küflerle kontaminasyonunu, patojen küfler tarafından üretilen mikotoksinleri içeren gıdaların tüketimi sonucu şekillenen hastalıkları, küf gelişimini ya da mikotoksin oluşumunu önleme yollarını öğretmek konusunda bilgilere sahip olur.
  • Gıdalarda olabilecek parazitler, insan sağlığı açısından yaratabileceği riskler ve korunma yolları hakkında bilgilere sahip olur.
  • Tüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık kavramları, hayvansal kökenli gıdaların beslenmedeki önemi, bileşimi, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri konusunda bilgi sahibi olur.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma Şartları-
İlerleme Yolları (İlişki Türü)-
Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030035908


Yeterlilik Adı
Veterinerlik Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Tezli Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi , Hatay Tayfur Sökmen kampüsü, 31070 Hatay Merkez/Hatay

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Bilimsel araştırmanın nasıl yapılacağı, araştırmaya başlamadan önce, başladıktan sonra, yayın aşamasında iken ve yayınlandıktan sonra etik kuralları konusunda bilgilere sahip olur.
  • Gıda endüstrisi, gıda güvenliği, insan sağlığı ve biyoteknolojik işlemler yönünden önemli olan mikroorganizmalar ve bunların genel özellikleri konusunda bilgilere sahip olur.Etin tanımı, kimyasal bileşimi, etin kasa dönüşümü, rigor mortis, etin kalite nitelikleri, DFD-PSE’li etler ve grayding hakkında bilgilere sahip olur.ÜVeteriner hekimin çevre ve halk sağlığındaki rolü, çiftlikten sofraya gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda kontrol-koruma ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve kimyasal kaynaklı besin zehirlenmeleri, gıda üretim ve satış yerlerinde bulunması gereken özellikler, başlıca çevre kirleticileri ve halk sağlığı açısından önemi, doğal denge ve canlılar üzerindeki etkileri ile çevrenin ve canlıların sağlığının korunması ve önlemleri konusunda bilgilere sahip olur.
  • Kanatlı etinin besleyici değeri, kontaminasyon kaynakları, muhafaza yöntemleri, ürün üretim teknolojileri, kalitesi ve ilgili yasal düzenlemeler konusunda bilgilere sahip olurermek.
  • Mezbahaların yapısal özellikleri, kasaplık hayvanların nakli, kasaplık hayvanların kesim yöntemleri, sistematik et muayenesi, et muayenesinde saptanan bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklar, patolojik değişiklikler ve yasal hükümler çerçevesinde verilecek kararlarla ilgili bilgi sahibi olur.
  • Sütün tanımı, sütün kimyasal, mikrobiyel, fiziksel özellikleri, anormal sütler, inhibitiör maddeleri, enzimler hakkında bilgilere sahip olur.
  • Sularda bulunan ve hijyen açısından önemli olan indikatör mikroorganizmaların, ayrıca gıda enfeksiyon ve intoksikasyonlarına neden olan mikroorganizmaların (patojen) izolasyon ve identifikasyon yöntemleri ile suların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesini ortaya koyacak testler ve laboratuvar uygulamaları konusunda bilgilere sahip olur.
  • Gıda laboratuvarlarında gerekli olan alet ekipman hakkında bilgi vermek ve dersi alan öğrencinin gıda maddelerinin analizinde kullanılan laboratuar teknikleri konusunda konusunda bilgilere sahip olur.
  • Gıdaların bileşiminde bulunan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineraller ile suyun fonksiyonları, sınıflandırılması, günlük gereksinimleri ve eksiklikleri hakkında temel bilgiler kazandırma konusunda bilgilere sahip olur.
  • Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza teknikleri konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Gıdaların virüsle kontaminasyonunu, virüs içeren gıdaların tüketimi sonucu şekillenen hastalıkları, korunma yolları konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Laboratuvarda kullanılan araç-gereçleri, kimyasal maddeleri tanımak, temel laboratuvar güvenlik kuralları ve önlemleri hakkında bilgilere sahip olmak.
  • Gıdaların üretilme aşamalarının gıdanın duyusal özellkikleri üzerine etkisi, panel teknikleri ve değerlendirme konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Gıda Güvenliği kavramı, işletmelerde ISO22000 sistemini kurabilmek, diğer gıda güvenliği sistemleri hakkında konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Gıda katkı maddelerinin tanımı, tarihçesi ve sınıflandırılması, katkı maddelerinin kullanıldığı gıdalar ve kullanım amaçları, yasal düzenlemeler, sağlık açısından katkı maddeleri konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Et ve et ürünlerinin kalite kontrolünde kullanılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerin prensiplerinin, analizlerinin yapılmasının ve sonuçlarının yorumlanması.
  • Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan Polymerase Chain Reaction (PCR) ve elektroforez teknikleri, gıdalarda protein separasyonunda kullanılan elektroforetik teknikler ve diğer moleküler teknikler konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Konserve üretim teknolojisi, konserve analizlerinin nasıl yapıldığı konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Gıda endüstrisinde kullanılan makinalar ve kullanım amaçları konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Hayvansal gıdaların insan sağlığı açısından önemi, bileşenlerinin metabolizma üzerine etkisi konusunda bilgilere sahip olmak.
  • Hayvan ve insanlar için risk yaratan hastalıkların sıklığını, dağılımını ve hastalık oluşumunu etkileyen faktörler, bu hastalıklara yönelik yaklaşımlar konusunda bilgi sahibi olmak.
  • Gıda zincirindeki tehlikeleri tanımlamak, gıda güvenliği yönetim sistemleri, iyi hijyen uygulamaları, iyi üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak.
  • Gıda endüstrisinde kullanılan ambalaj materyalleri konusunda bilgi sahibi olur.
  • Süt ve et ürünleri üretiminin yapıldığı işletmelerde üretim sürecinde hijyen sağlamak amacıyla yapılan sanitasyon işlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Süt ve süt ürünlerinin üretim tekniği, sorunları ve çözüm önerileri konusunda bilgi sahibi olur.
  • Gıda analiz sonuçlarının değerlendirilmesinde kullanılan temel istatiksel yöntemleri tanımak, elde edilen verilerin analizi ve yorumlanması.
  • Et ve et ürünlerinin üretim tekniği, sorunları ve çözüm önerileri konusunda bilgi sahibi olur.
  • Temel gıda mevzuatı hakkında bilgi sahibi olur.
  • Gıdaların küflerle kontaminasyonunu, patojen küfler tarafından üretilen mikotoksinleri içeren gıdaların tüketimi sonucu şekillenen hastalıkları, küf gelişimini ya da mikotoksin oluşumunu önleme yollarını öğretmek konusunda bilgilere sahip olur.
  • Gıdalarda olabilecek parazitler, insan sağlığı açısından yaratabileceği riskler ve korunma yolları hakkında bilgilere sahip olur.
  • Tüketiciler için sağlıklı ve dengeli beslenme koşulları, büyüme ve gelişme ile beslenme ve sağlık ilişkileri, bedensel, ruhsal ve sosyal sağlık kavramları, hayvansal kökenli gıdaların beslenmedeki önemi, bileşimi, beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri, beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri konusunda bilgi sahibi olur.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
-

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
-

Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030035908

Qualification Title
Awarding BodyHatay Mustafa Kemal University
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationAcademic
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasVeterinary
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030035908


Qualification Title

Awarding Body
Hatay Mustafa Kemal University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address