Yeterlilik Kodu | TR0020002693 | |
Yeterlilik Adı | Yetiştirici Kurs Bitirme Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://hbogm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 3 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 3 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bahçıvanlık | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 6111-6112-6113 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Yetiştirici Kurs Bitirme Belgesi bitki üretim yöntemlerini kullanarak sağlıklı fide üretme ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar. Bu yeterliliğe sahip kişi;
İlk 9 kazanım yaygın eğitim kurs programında tercihe göre sunulmaktadır.
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Meslekî Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 592 saat olarak planlanmıştır. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | HBÖGM'ye bağlı kurumlarda açılan yaygın eğitim kurs programını başarı ile tamamlayanlar Yetiştirici Kurs Bitirme Belgesini almaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Süresiz | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020002693
ISCO 08: 6111-6112-6113
ISCO 08: 6111-6112-6113
Yetiştirici Kurs Bitirme Belgesi bitki üretim yöntemlerini kullanarak sağlıklı fide üretme ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Sosyal hayatta sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- İş hayatında sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
- Türkçeyi doğru konuşur.
- Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder ve kendini kişisel olarak sürekli geliştirir.
- İşletme, pazarlama, reklam, satış, iş hukuku, kariyer gelişimi ve iş kurma becerileri kazanır.
- Çevreye karşı duyarlı olur ve çevreyi koruma önlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
- Meslek etiği gereklerine sahip olur.
- İş ile ilgili plan, program ve iş organizasyonu yapar.
- İş sağlığı mevzuatına öğrenir ve iş güvenliği önlemlerini alır.
İlk 9 kazanım yaygın eğitim kurs programında tercihe göre sunulmaktadır.
- Toprak yapısını inceler.
- Üretim tekniklerini araştırır.
- Çevre koşullarını düzenler.
- Sera türlerini araştırır.
- Kültürel işlemleri yapar.
- Pazarlama organizasyonu yapar.
- İç- Dış mekan bitkisi yetiştirir.
- Kesme çiçek, meyve ve sebze yetiştirir.
- Bahçe düzenler.
- Vegetatif ve generatif organları inceler.
- Toprağın oluşumunu inceler.
- Gübreleme yapar.
- Ekim dikim yerlerini hazırlar.
- Tohumla, çelikle ve aşıyla üretim yapar.
- Ayırma ve bölme ile üretim yapar.
- Bitkilerde görülen hastalıkları ve zararlıları inceler ve bunlarla mücadele eder.
Yönelim: Meslekî
Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 592 saat olarak planlanmıştır.
- Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak
- Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak
Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.
Süresiz
Qualification Code | TR0020002693 | |
Qualification Title | Grower Course Completion Certificate | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 3 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 3 | |
Thematic Areas | ||
National Occupation Classification |
ISCO 08: 6111-6112-6113 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Grower Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to producing healthy seedling by using plant production methods. Outcomes: 1. Performs healthy and effective communication at social life. 2. Performs healthy and effective communication at business life. 3. Speaks Turkish correctly. 4. Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 5. Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 6. Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 7. Has requirements of occupational ethics. 8. Makes plan, program and work organization related to the work. 9. Learns worker health legislation and takes occupational safety precautions. *First 9 outcomes are presented at the course programme optionally. 10. Investigates the soil nature. 11. Investigates production techniques. 12. Arranges environmental conditions. 13. Investigates greenhouse types. 14. Performs cultivational operations. 15. Performs marketing organisation. 16. Grows indoor-outdoor plants. 17. Grows cut flower, fruit and vegetable. 18. Organizes garden. 19. Investigates vegetative and generative organs.20. Investigates formation of soil. 21. Makes fertilizing. 22. Prepares plantation. 23. Makes production with seed, cutting and vaccine. 24. Makes production with separation and splitting. 25. Examines the diseases and pests at plants and struggles with them. | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 592 hours. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Indefinite | |
Url | Open Address |
TR0020002693
ISCO 08: 6111-6112-6113
ISCO 08: 6111-6112-6113
Grower Course Completion Certificate involves knowledge and skills related to producing healthy seedling by using plant production methods. Outcomes: 1. Performs healthy and effective communication at social life. 2. Performs healthy and effective communication at business life. 3. Speaks Turkish correctly. 4. Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 5. Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 6. Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 7. Has requirements of occupational ethics. 8. Makes plan, program and work organization related to the work. 9. Learns worker health legislation and takes occupational safety precautions. *First 9 outcomes are presented at the course programme optionally. 10. Investigates the soil nature. 11. Investigates production techniques. 12. Arranges environmental conditions. 13. Investigates greenhouse types. 14. Performs cultivational operations. 15. Performs marketing organisation. 16. Grows indoor-outdoor plants. 17. Grows cut flower, fruit and vegetable. 18. Organizes garden. 19. Investigates vegetative and generative organs.20. Investigates formation of soil. 21. Makes fertilizing. 22. Prepares plantation. 23. Makes production with seed, cutting and vaccine. 24. Makes production with separation and splitting. 25. Examines the diseases and pests at plants and struggles with them.
Orientation: Vocational
Duration of Vocational Programme: The total period of study of the vocational program has been planned as 592 hours.
The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a.
Indefinite